Sfeerbeeld

Relatieproblemen, wat doe je er aan?

Relatieproblemen komen vaak voor, maar wat is de oorzaak en hoe pak je dit goed aan? Lees het hier bij Coach Circle.

Spanningen en misverstanden in een relatie komen heel vaak voor. Maar soms is het juist goed om eens wat langer stil te staan bij je relatie, bekijk dan eens kritisch hoe je relatie dagelijks verloopt en of je relatieproblemen ervaart. Voel je je nog wel prettig in deze relatie? Wat zijn de verwachtingen van jullie beide? Geeft de relatie jullie beide nog voldoening of zijn er dingen die veranderd moeten worden? Misschien heeft een van jullie er wel ooit aan gedacht om de relatie te beëindigen. Zien jullie nog kansen in de relatie? Dit zijn allemaal vragen die kunnen leiden naar relatieproblemen. Relatietherapie kan helpen om relatieproblemen sneller op te lossen.

Relatieproblemen die vaak worden ervaren zijn:

 • Een van de veel voorkomende relatieproblemen is problemen binnen het huwelijk, er zijn zaken die je liever anders had gewild. Het gezinsleven is niet meer zo prettig als eerst en je wil daaruit komen. 
 • Een van de partners heeft een kinderwens en de ander niet, partners weten in deze situatie niet wat de beste oplossing is. 
 • Een van de veel voorkomende relatieproblemen is ook het willen uitmaken van de relatie, veel mensen weten niet hoe ze dit moeten aanpakken en ervaren dit als een relatieprobleem.
 • De intimiteit in de relatie neemt af, mensen weten vaak niet wat ze hier aan moeten doen. 
 • Het huwelijk verloopt niet goed door relatieproblemen, maar de partners willen niet gaan scheiden. De partners vragen zich dan vaak af hoe ze dit probleem kunnen gaan oplossen. 
 • Het verdenken van je partner op vreemdgaan is ook een van de veel voorkomende relatieproblemen. 
 • Een van de grootste oorzaken van relatieproblemen is communicatie, dit is heel belangrijk in een relatie. Toch verloopt de communicatie niet altijd goed en ontstaat er miscommunicatie

Hoe ontstaan relatieproblemen?

Het ontstaan van relatieproblemen heeft vaak te maken met bepaalde periodes in de relatie of in het leven. Door deze periodes ontstaan er ruzies en irritaties die zich kunnen ontwikkelen tot serieuze relatieproblemen. Ook zijn er bepaalde omstandigheden die veel relatieproblemen veroorzaken bij partners, hieronder een aantal voorbeelden van die omstandigheden:

 • Het overlijden van naasten
 • Werkloosheid bij een of beide partners
 • Familieproblemen 
 • De verhuizing
 • Ontrouw in de relatie
 • Psychische problemen bij een of beide partners
 • Financiële problemen 

Verder ontstaan er ook relatieproblemen door verschillende fases in het leven. Een aantal van deze fases zijn:

 • Het krijgen van kinderen of het lukt niet om kinderen te krijgen 
 • De kinderen zitten in de puberteit 
 • De kinderen gaan het huis uit
 • Jij of je partner gaat met pensioen

'the worst distance between two people is misunderstanding'

Relatieproblemen aanpakken

Als je last hebt van relatieproblemen zitten jij en je partner eigenlijk in een soort negatieve spiraal, hier kun je een heel erg naar gevoel van krijgen. Dit geeft je het gevoel dat het niet meer goed gaat komen en dat jullie niet meer uit de negatieve spiraal kunnen komen. 

Om uit deze negatieve spiraal te komen kunnen er een aantal dingen gedaan worden. Als eerste is het belangrijk dat jullie erachter komen hoe jullie in de negatieve spiraal terecht zijn gekomen. Kijk niet alleen naar de problemen die jij ervaart maar kijk ook naar de problemen die je partner heeft. Zoals al eerder genoemd is communicatie dus echt belangrijk, zonder goede communicatie kom je nooit achter elkaars gevoelens en dat is wel erg belangrijk. Probeer ook elkaars kant van het verhaal te begrijpen, ruzie hierover maken heeft totaal geen zin. Praten is dus echt de eerste stap naar het oplossen van jullie relatieproblemen. 

Bekijk hierna samen het probleem, valt het op te lossen? Kunnen we het samen oplossen? Hebben we hier hulp bij nodig? Zijn jullie het met elkaars oplossing eens? Ga dan aan de relatieproblemen werken met de afgesproken oplossing. 

Een aanpak voor relatieproblemen kan coaching zijn, door middel van de juiste coach kunnen jullie samen de problemen oplossen. Een relatiecoach is hier helemaal geschikt voor, de relatiecoach ondersteunt jullie dan bij het oplossen van de relatieproblemen. 

Vind jouw geschikte relatiecoach hier op Coach Circle en plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Wil jij eerst meer informatie over relatiecoaching? Bij ons vind je de informatie over relatiecoaching die je zoekt.

 

Ben jij opzoek naar een relatiecoach?

Stap 1

Stap 1

Ontdek onze coaches en verfijn je zoekopdracht met behulp van de filtermogelijkheden in het scherm.

Stap 2

Stap 2

Bekijk het coachprofiel en plan gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek met de coach die bij jouw wensen past.

Stap 3

Stap 3

Start jouw coachingstraject om hét fundament te leggen voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

Ben jij zelf een coach en focus jij je liever op de dingen waar jij goed in bent?

Meld je nu aan op ons platform!

Onze coaches

Met zijn allen coachen we. Ieder op een eigen vakgebied maar allemaal met hetzelfde doel. Ervoor zorgen dat hét fundament gelegd wordt voor een gelukkiger leven. Diep van binnenunit.

Profielfoto
Patricia
Rustig afstemmend | Verbindend | Licht prikkelend
Eindhoven
4 jaar ervaringBeroepsverenigingGecertificeerd
Profielfoto
Westley
Gemotiveerd | Behulpzaam | Energiek
Apeldoorn
5 maanden ervaringGeaccrediteerdGecertificeerd
Profielfoto
Andrea
betrouwbaar | eerlijk | Rustig
Heel Nederland
10 jaar ervaringGeaccrediteerdBeroepsverenigingGecertificeerd

Waardevolle ervaringen

- Deborah

Mijn coachtraject heb ik ervaren als professioneel maar met een warme deken. Voor mij is het boven verwachting nuttig geweest.

- Jeroen

Ik heb prettige sessies gehad die ook een daadwerkelijke uitkomst hadden. Mijn coach was in staat om tot de kern te komen. Coaching heeft mij goed geholpen om uit mijn comfortzone te komen en ook handvatten te krijgen om in het dagelijkse leven onderdelen te verbeteren.

- Manon

Tijdens mijn coachtraject wist mijn coach de juiste vragen te stellen en op de juiste momenten door te vragen. Dit heeft mij aan het denken gezet en mijn ogen geopend. Waar ik soms enorme vragen had, wist mijn coach met de juiste vragen en methodieken antwoord te geven of zelfs mij zelf het antwoord te laten geven. 
Ik heb ervaren dat elke sessie leerzaam was of voldoening gaf. Daarnaast heb ik handvatten gekregen die ik nu en in de toekomst kan blijven gebruiken. Hierdoor heb ik er niet alleen op de korte termijn wat aan, maar ook op de lange termijn. En ik denk dat dit het belangrijkste is, dat je coach je een stap verder helpt, maar je het uiteindelijk op eigen kracht kunt doen.

Tim

Toen ik eenmaal de stap had genomen om een coachtraject te gaan doen was het lastig om de juiste coach te vinden. Door Coach Circle had ik snel overzicht van de coaches in mijn omgeving en kon ik online een selectie maken. Fantastisch!

AANMELDEN ALS COACH

Meld je aan als coach door je via onderstaande pagina aan te melden.