Inloggen
Beoordeeld met een 9.5

Is verlegenheid en onzekerheid te overwinnen?

Verlegenheid uit zich in sociale situaties die als erg ongemakkelijk en stressvol ervaren kunnen worden. Precies daarom kan je als verlegen persoon een angst ontwikkelen om naar feestjes, recepties of bijeenkomsten te gaan. Verlegenheid lijkt voor wie er last van heeft soms zo onontkoombaar dat je denkt dat het probleem onoplosbaar is. Toch is dit niet het geval. Er zijn altijd mogelijkheden om door middel van coaching van je onzekerheid af te komen of simpelweg door in het dagelijks leven te oefenen om assertiever te worden. Dit laatst kan bijvoorbeeld aan de hand van de volgende tips.
 

Tips om onzekerheid te overwinnen.

Zelfvertrouwen versus verlegenheid
Een van de oorzaken van verlegenheid is de gedachte dat je minder waard zou zijn dan een ander. De ander lijkt zelfzekerder, sterker en vol zelfvertrouwen en daardoor kan je geïntimideerd raken. Zet deze gedachte opzij: je bent evenveel waard als een ander. Je hebt je eigen kwaliteiten en gebreken en ook je eigen waarde.

Laat je niet misleiden door de arrogantie van anderen
Sommige mensen worden onzeker doordat anderen zo arrogant overkomen. Laat je hierdoor niet misleiden: vaak is arrogantie maar een soort van tactiek die mensen gebruiken om zich tegen de buitenwereld te beschermen. Raak hierdoor niet afgeschrikt: ook schijnbaar zelfzekere of arrogante mensen kunnen onzeker zijn. Weet dat geen enkel mens zonder zelftwijfel is: iedereen kent wel eens momenten van onzekerheid.
 

 

 


 

 

‘Believe in yourself and you will be unstoppable’

Vergelijk jezelf niet met anderen
Laat extreem populaire of luidruchtige mensen hun ding doen, ga je er niet mee vergelijken. Je persoonlijkheid is waarschijnlijk te verschillend om te kunnen zijn zoals hen. En waarom zou je ook willen zijn zoals hen? Iedereen is uniek en vertrek van hetzelfde startpunt. Ook verlegen mensen kunnen graag gezien zijn en sociaal aanvaard.

Oefen je assertiviteit om je onzekerheid te overwinnen
Assertiviteit betekent dat je makkelijker voor jezelf kan opkomen en verbaal mondiger wordt. Verlegen mensen zijn minder assertief, maar kunnen hieraan werken. Leer jezelf te verdedigen in conflictsituaties en leer publiekelijk te praten. Sociale vaardigheden moet je oefenen zo vaak je kan en niet alleen maar op feestjes. Probeer bijvoorbeeld deze tips om assertiever te worden:

  • Een gesprek beginnen met een wildvreemde
  • Een gespreksonderwerp te lanceren in een groep
  • Een conversatie te leiden
  • Improvisatieoefeningen te houden met je vrienden
  • Het initiatief te nemen in een sociale situatie: hoe vlotter je een gesprek begint, hoe vlotter het verloopt. 

Ontspan je in stressvolle situaties
Soms kan verlegenheid heel veel spanning met zich meebrengen voor lichaam en geest. Je gaat stressen in bepaalde situaties en conversaties waardoor je geblokkeerd kan raken. Daarom is het goed om te ontspannen zodat je spanning kan afreageren. Humor is niet voor niets een manier om spanning, frustratie en irritatie af te leiden.

Gebruik humor als wapen
Probeer een grap te maken in gezelschap en wacht de reacties af. Weet ook dat zelfspot een goede manier is om anderen de gelegenheid te ontnemen om grappen over je te maken of je te kakken te zetten. Want als je bijvoorbeeld zelf zegt dat je rood gaat worden, dan is het voor een ander toch niet meer interessant om er een grap of een opmerking over te maken. 

Hoe vind je een coach om je onzekerheid te overwinnen.

Heb je behoefte om eens met een coach te praten die samen met jou naar de mogelijkheden kijkt om je onzekerheid te overwinnen? Wil je jezelf ontwikkelen en nieuwe manieren leren om met je gedachten, gevoelens en gedrag om te gaan? Wil je vanuit positiviteit een waardevol leven creëren? Ontdek onze coaches en boek direct een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek of neem contact met ons op om je te begeleiden in je keuze. 
 

 

ONZE COACHES

Met zijn allen coachen we. Ieder op een eigen vakgebied maar allemaal met hetzelfde doel. Ervoor zorgen dat hét fundament gelegd wordt voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

WIL JE LIEVER DAT WIJ JE HELPEN BIJ JE KEUZE VOOR EEN COACH DIE BIJ JOU PAST?

Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder.

WAARDEVOLLE ERVARINGEN

Van mensen die inmiddels gebruik gemaakt hebben van het Coach Circle platform:
Alice is prettig in de omgang, geeft duidelijke uitleg en voorbeelden en luistert goed. Michelle
De afgelopen maanden heb ik de passie, energie en ervaring van Mohammed mogen ervaren bij diverse vraagstukken die ik had met betrekking tot onder meer mijn loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Mohammed is mensgericht en weet door zijn individuele coaching mij inzichten te geven vanuit verschillende (nieuwe) invalshoeken. Dit heeft mij absoluut geholpen bij het maken van mijn keuzes. Elke keer als ik een sessie met Mohammed had gehad, had ik het gevoel dat hij mij daadwerkelijk verder bracht en had ik een plan welke volgende stap ik kon zetten. Regelmatig overtrof hij mijn verwachtingen en had ik een echt ‘WOW gevoel’! Daarnaast heb ik Mohammed ervaren als een open en eerlijk persoon die zegt waar het op staat. Ik ben dan ook enorm blij dat ik het komende jaar een traject heb om mij nog verder te helpen in mijn persoonlijke én loopbaanontwikkeling. Ik kan oprecht zeggen; ‘coaching op maat’ waarbij openheid, eerlijkheid en vertrouwen centraal staan. Willem
 
Bore-out coachingBudget coachingBurn-out coachingCompetentie coachingDating coachingExecutive coachingGezinscoachingHealth coachingIntuïtieve coachingKinder coachingLife coachingLoopbaan coachingMeditatie coachingOndernemerscoachingOpruim coachingOrganisatie coachingOutplacement coachingPerformance coachingRe-integratie coachingRelatie coachingRouw coachingSales coachingScheidings coachingSport coachingStress coachingTeamcoachingVerslavingscoachingYoga coaching

AANMELDEN ALS COACH

Meld je aan als coach door je via onderstaande pagina aan te melden.

Veel gestelde vragen

Voor een direct antwoord!
Een moment ogenblik a.u.b...