Sfeerbeeld

Levensdoel bepalen

Hoe bepaal je jouw levensdoel? Laat een coach je helpen om je levensdoel te bepalen.

Het doel in je leven

Wat maakt gelukkig? Wat is de zin van je leven? Hoe bepaal je een levensdoel? Vragen die bij veel mensen spelen. Een doel in je leven zou kunnen zijn:
…Gelukkig te zijn
…Te groeien
…Relaties aan te gaan
…Iets bij te dragen
…Je passie te volgen
…Vrij te zijn en te genieten

Uiteindelijk is het doel van je leven natuurlijk wat je er zelf aan geeft. Wat jij besluit ermee te doen.

Wat is de belangrijkste factor die bepaalt wat je met je leven wilt doen?

Dat is je persoonlijkheid. Je persoonlijkheid bepaalt je voorkeuren en daarmee het doel in je leven.

Dit artikel gaat in op wat voor persoonlijkheid je hebt en wat je drijfveren zijn.
Wat motiveert jou? Dat bepaalt het doel in je leven en of je leven zinvol is.

Als je weet wat je motiveert, kun je je levensdoel vorm geven. Dit doe je door van je drijfveer je werk of hobby te maken. Werk is een belangrijke manier om het doel in je leven te vervullen, omdat je op die manier veel tijd besteedt aan datgene wat je echt motiveert. Wil je begeleiding om erachter te komen wat je drijfveer is en te ontdekken wat jouw ideale baan is? Kies dan voor coaching om je levensdoel helder te krijgen.

Persoonlijkheid is bepalende factor voor levensdoel

Laten we eens kijken of je jezelf herkent in één van de volgende persoonlijkheden:

Sociale persoonlijkheid
Deze mensen vinden het prachtig om anderen te helpen. Dat is hun dominante drijfveer. Dat is het voornaamste doel in hun leven. Ze zijn mens-georiënteerd en werken graag samen met anderen. Voorbeelden van sociale persoonlijkheden zijn trainers, verkopers, zusters of begeleiders. Ze helpen anderen door ze te ondersteunen, te voorzien van informatie, gastvrij te zijn of met ze samen te werken.

Creatieve persoonlijkheid
Dit zijn artistieke mensen die ervan houden om te creëren. Ze houden ervan om zich uit te drukken op een creatieve manier. Het gaat hen dus minder om het werken met andere mensen en meer om zelfexpressie. Het is voor hen ook minder belangrijk om te doen wat anderen van ze verwachten. Ze gaan liever hun eigen weg. Voorbeelden van creatieve personen zijn muzikanten, schilders, schrijvers en dansers. Maar ook bijvoorbeeld een ingenieur kan creatief zijn.

 

 


 

 

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’

Intellectuele persoonlijkheid
De dominante drijfveer van deze mensen is het opdoen van kennis en dingen onderzoeken. Ze zijn van nature nieuwsgierig. Ze houden van analyseren en om oplossingen te vinden. Voorbeelden van deze persoonlijkheden zijn studenten, wetenschappers, marktonderzoekers en IT’ers. Bij intellectuelen gaat het erom erachter te komen hoe dingen in elkaar zitten en werken. Ze zijn meer informatie-georiënteerd dan actie-georiënteerd. Ze hoeven ook niet op de voorgrond te treden, maar werken liever achter de schermen.

Realistische persoonlijkheid
De dominante drijfveer van deze mensen is om iets te doen. Ze zijn juist wel actie-georiënteerd. Het gaat minder om de details en meer om het resultaat. Deze persoonlijkheden zijn te vinden in elk bedrijf en op elk niveau. Voorbeelden van realistische persoonlijkheden zijn arbeiders, sporters, tuinders of monteurs. Ze werken graag met hun handen en houden niet van abstract denken. Ze houden van duidelijke taken met een duidelijk resultaat. Zittend werken en veel nadenken heeft niet hun voorkeur, ze willen graag bewegen.

Overtuigende persoonlijkheid
Dit zijn mensen die graag op een hoog niveau werken en hun mening willen laten gelden. Ze voelen zich thuis in een positie van macht en invloed. Ze houden ervan om anderen te overtuigen en zijn gevoelig voor status en erkenning. Overtuigende persoonlijkheden kunnen werken in de politiek, verkoop of management. Ze houden ervan belangrijke beslissingen te maken en zijn niet bang om verantwoordelijkheid te nemen. Ze hebben zelfvertrouwen en zijn ambitieus.

Traditionele persoonlijkheid
Dit zijn mensen die zich comfortabel voelen met regels en duidelijke afspraken. Ze houden er niet van veel risico te lopen of veel verantwoordelijkheid te nemen. Ze zijn nauwgezet en houden van beheersbare omstandigheden. Voorbeelden van deze persoonlijkheid vind je in alle branches en beroepen. Bijvoorbeeld administratieve kantoormedewerkers, ambtenaren, of boekhouders. Deze mensen houden van het organiseren en controleren van hun werk. Ze hebben weinig behoefte aan persoonlijke expressie. Ze zijn trots op hun prestaties en volgen de lijnen die voor hen zijn uitgezet. Ze houden niet van verandering en werken het liefst in een vaste structuur.

Wat voor persoonlijkheid ben jij?
Herken je jezelf in één van bovenstaande persoonlijkheden? Het is natuurlijk ook mogelijk dat meerdere persoonlijkheden je aanspreken. Niemand is eendimensionaal. Toch zal er meestal één persoonlijkheidstype zijn waar je het meest op lijkt. Welke is dat?

Denk eraan dat er geen enkel oordeel wordt geveld. De ene persoonlijkheid is niet beter of slechter dan de andere. Iedereen heeft zijn eigen levensdoel en leeft zijn eigen leven. Het is juist mooi dat niet iedereen hetzelfde levensdoel heeft want dit maakt de wereld divers. Bij bovenstaande voorbeelden maakt de branche niet uit. Het is niet zo dat sociale personen alleen in ziekenhuizen werken. Of creatieve personen alleen in een atelier. Het beroep maakt ook niet uit. Je kunt een creatieve boekhouder zijn of een intellectuele IT’er. Vergeet even het ‘hokje’ waarin je denkt dat een persoonlijkheid het beste past. Het gaat om de drijfveer: datgene wat deze personen beweegt.

Wat kun je hier nou mee om je levensdoel te bepalen?

In welke bedrijf of branche je ook werkt, het is belangrijk dat je je dominante drijfveer volgt. Dat geeft namelijk zin aan je leven. Sterker nog: het is het doel van je leven. Als je dominante drijfveer is om andere mensen te helpen, dan zal dat het doel in je leven zijn. Als je dominante drijfveer is kennis op te doen, dan zal dat het doel in je leven zijn.

Dus vraag jezelf: ‘Wat is mijn drijfveer? Waar word ik enthousiast van? Wat beweegt mij? Wat geeft mij energie?’ Dat is de weg die je moet volgen.

Je drijfveer is het belangrijkst. Het bedrijf of beroep komt pas daarna. Als je graag creatief bezig bent, dan kun je dit natuurlijk in meerdere beroepen doen. Zolang je maar de ruimte hebt om creatief te zijn. Als je graag andere mensen helpt kun je dit bijvoorbeeld doen in de zorg, in de verkoop of in het toerisme. Zie je dat je vrij bent te kiezen in wat voor functie je dit wilt doen? In welke branche, bedrijf, of niveau?

Hoe kan ik dit nog concreter maken?
Hoe je dat kunt invullen is de tweede vraag. Nadat je je dominante drijfveer en persoonlijkheid hebt onderzocht, is de tweede stap dit te vertalen naar een concrete baan of functie.

Benieuwd hoe coaching jou kan helpen om jouw levensdoel te bepalen?

Heb je behoefte om eens met een coach te praten die samen met jou onderzoekt wat de zin is van jouw bestaan? Wil je jezelf ontwikkelen en nieuwe manieren leren om met je gedachten, gevoelens en gedrag om te gaan? Wil je vanuit positiviteit een waardevol leven creëren? Ontdek onze coaches en plan direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek of neem contact met ons op om je te begeleiden in je keuze. 
 
 

Onze coaches

Met z’n allen coachen we. Ieder op een eigen vakgebied, maar allemaal met hetzelfde doel: ervoor zorgen dat het fundament wordt gelegd voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

Profielfoto
Sara
Intuïtief | Doortastend | Geduldig
Amsterdam
6 jaar ervaringGeaccrediteerdBeroepsverenigingGecertificeerd
Profielfoto
Othilia
denken in mogelijkheden | overzicht kunnen creëren | creatief
Heel Nederland
2 jaar ervaringBeroepsverenigingGecertificeerd
Profielfoto
Inge
persoonlijk | resultaatgericht | verbindend
Den Haag
6 jaar ervaringBeroepsverenigingGecertificeerd

WIL JE LIEVER DAT WIJ JE HELPEN BIJ JE KEUZE VOOR EEN COACH DIE BIJ JOU PAST?

Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Waardevolle ervaringen

Deborah

Mijn coachtraject heb ik ervaren als professioneel maar met een warme deken. Voor mij is het boven verwachting nuttig geweest.

Jeroen

Ik heb prettige sessies gehad die ook een daadwerkelijke uitkomst hadden. Mijn coach was in staat om tot de kern te komen. Coaching heeft mij goed geholpen om uit mijn comfortzone te komen en ook handvatten te krijgen om in het dagelijkse leven onderdelen te verbeteren.

Manon

Tijdens mijn coachtraject wist mijn coach de juiste vragen te stellen en op de juiste momenten door te vragen. Dit heeft mij aan het denken gezet en mijn ogen geopend. Waar ik soms enorme vragen had, wist mijn coach met de juiste vragen en methodieken antwoord te geven of zelfs mij zelf het antwoord te laten geven. 
Ik heb ervaren dat elke sessie leerzaam was of voldoening gaf. Daarnaast heb ik handvatten gekregen die ik nu en in de toekomst kan blijven gebruiken. Hierdoor heb ik er niet alleen op de korte termijn wat aan, maar ook op de lange termijn. En ik denk dat dit het belangrijkste is, dat je coach je een stap verder helpt, maar je het uiteindelijk op eigen kracht kunt doen.

Tim

Toen ik eenmaal de stap had genomen om een coachtraject te gaan doen was het lastig om de juiste coach te vinden. Door Coach Circle had ik snel overzicht van de coaches in mijn omgeving en kon ik online een selectie maken. Fantastisch!

AANMELDEN ALS COACH

Meld je aan als coach door je via onderstaande pagina aan te melden.