Inloggen
Beoordeeld met een 9.5

Het doel in je leven

Wat maakt gelukkig? Wat is de zin van je leven? Hoe bepaal je een levensdoel? Vragen die bij veel mensen spelen. Een doel in je leven zou kunnen zijn:
…Gelukkig te zijn
…Te groeien
…Relaties aan te gaan
…Iets bij te dragen
…Je passie te volgen
…Vrij te zijn en te genieten

Uiteindelijk is het doel van je leven natuurlijk wat je er zelf aan geeft. Wat jij besluit ermee te doen.

Wat is de belangrijkste factor die bepaalt wat je met je leven wilt doen?

Dat is je persoonlijkheid. Je persoonlijkheid bepaalt je voorkeuren en daarmee het doel in je leven.

Dit artikel gaat in op wat voor persoonlijkheid je hebt en wat je drijfveren zijn.
Wat motiveert jou? Dat bepaalt het doel in je leven en of je leven zinvol is.

Als je weet wat je motiveert, kun je je levensdoel vorm geven. Dit doe je door van je drijfveer je werk of hobby te maken. Werk is een belangrijke manier om het doel in je leven te vervullen, omdat je op die manier veel tijd besteedt aan datgene wat je echt motiveert. Wil je begeleiding om erachter te komen wat je drijfveer is en te ontdekken wat jouw ideale baan is? Kies dan voor coaching om je levensdoel helder te krijgen.

Persoonlijkheid is bepalende factor voor levensdoel

Laten we eens kijken of je jezelf herkent in één van de volgende persoonlijkheden:

Sociale persoonlijkheid
Deze mensen vinden het prachtig om anderen te helpen. Dat is hun dominante drijfveer. Dat is het voornaamste doel in hun leven. Ze zijn mens-georiënteerd en werken graag samen met anderen. Voorbeelden van sociale persoonlijkheden zijn trainers, verkopers, zusters of begeleiders. Ze helpen anderen door ze te ondersteunen, te voorzien van informatie, gastvrij te zijn of met ze samen te werken.

Creatieve persoonlijkheid
Dit zijn artistieke mensen die ervan houden om te creëren. Ze houden ervan om zich uit te drukken op een creatieve manier. Het gaat hen dus minder om het werken met andere mensen en meer om zelfexpressie. Het is voor hen ook minder belangrijk om te doen wat anderen van ze verwachten. Ze gaan liever hun eigen weg. Voorbeelden van creatieve personen zijn muzikanten, schilders, schrijvers en dansers. Maar ook bijvoorbeeld een ingenieur kan creatief zijn.

 

 


 

 

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’

Intellectuele persoonlijkheid
De dominante drijfveer van deze mensen is het opdoen van kennis en dingen onderzoeken. Ze zijn van nature nieuwsgierig. Ze houden van analyseren en om oplossingen te vinden. Voorbeelden van deze persoonlijkheden zijn studenten, wetenschappers, marktonderzoekers en IT’ers. Bij intellectuelen gaat het erom erachter te komen hoe dingen in elkaar zitten en werken. Ze zijn meer informatie-georiënteerd dan actie-georiënteerd. Ze hoeven ook niet op de voorgrond te treden, maar werken liever achter de schermen.

Realistische persoonlijkheid
De dominante drijfveer van deze mensen is om iets te doen. Ze zijn juist wel actie-georiënteerd. Het gaat minder om de details en meer om het resultaat. Deze persoonlijkheden zijn te vinden in elk bedrijf en op elk niveau. Voorbeelden van realistische persoonlijkheden zijn arbeiders, sporters, tuinders of monteurs. Ze werken graag met hun handen en houden niet van abstract denken. Ze houden van duidelijke taken met een duidelijk resultaat. Zittend werken en veel nadenken heeft niet hun voorkeur, ze willen graag bewegen.

Overtuigende persoonlijkheid
Dit zijn mensen die graag op een hoog niveau werken en hun mening willen laten gelden. Ze voelen zich thuis in een positie van macht en invloed. Ze houden ervan om anderen te overtuigen en zijn gevoelig voor status en erkenning. Overtuigende persoonlijkheden kunnen werken in de politiek, verkoop of management. Ze houden ervan belangrijke beslissingen te maken en zijn niet bang om verantwoordelijkheid te nemen. Ze hebben zelfvertrouwen en zijn ambitieus.

Traditionele persoonlijkheid
Dit zijn mensen die zich comfortabel voelen met regels en duidelijke afspraken. Ze houden er niet van veel risico te lopen of veel verantwoordelijkheid te nemen. Ze zijn nauwgezet en houden van beheersbare omstandigheden. Voorbeelden van deze persoonlijkheid vind je in alle branches en beroepen. Bijvoorbeeld administratieve kantoormedewerkers, ambtenaren, of boekhouders. Deze mensen houden van het organiseren en controleren van hun werk. Ze hebben weinig behoefte aan persoonlijke expressie. Ze zijn trots op hun prestaties en volgen de lijnen die voor hen zijn uitgezet. Ze houden niet van verandering en werken het liefst in een vaste structuur.

Wat voor persoonlijkheid ben jij?
Herken je jezelf in één van bovenstaande persoonlijkheden? Het is natuurlijk ook mogelijk dat meerdere persoonlijkheden je aanspreken. Niemand is eendimensionaal. Toch zal er meestal één persoonlijkheidstype zijn waar je het meest op lijkt. Welke is dat?

Denk eraan dat er geen enkel oordeel wordt geveld. De ene persoonlijkheid is niet beter of slechter dan de andere. Iedereen heeft zijn eigen levensdoel en leeft zijn eigen leven. Het is juist mooi dat niet iedereen hetzelfde levensdoel heeft want dit maakt de wereld divers. Bij bovenstaande voorbeelden maakt de branche niet uit. Het is niet zo dat sociale personen alleen in ziekenhuizen werken. Of creatieve personen alleen in een atelier. Het beroep maakt ook niet uit. Je kunt een creatieve boekhouder zijn of een intellectuele IT’er. Vergeet even het ‘hokje’ waarin je denkt dat een persoonlijkheid het beste past. Het gaat om de drijfveer: datgene wat deze personen beweegt.

Wat kun je hier nou mee om je levensdoel te bepalen?

In welke bedrijf of branche je ook werkt, het is belangrijk dat je je dominante drijfveer volgt. Dat geeft namelijk zin aan je leven. Sterker nog: het is het doel van je leven. Als je dominante drijfveer is om andere mensen te helpen, dan zal dat het doel in je leven zijn. Als je dominante drijfveer is kennis op te doen, dan zal dat het doel in je leven zijn.

Dus vraag jezelf: ‘Wat is mijn drijfveer? Waar word ik enthousiast van? Wat beweegt mij? Wat geeft mij energie?’ Dat is de weg die je moet volgen.

Je drijfveer is het belangrijkst. Het bedrijf of beroep komt pas daarna. Als je graag creatief bezig bent, dan kun je dit natuurlijk in meerdere beroepen doen. Zolang je maar de ruimte hebt om creatief te zijn. Als je graag andere mensen helpt kun je dit bijvoorbeeld doen in de zorg, in de verkoop of in het toerisme. Zie je dat je vrij bent te kiezen in wat voor functie je dit wilt doen? In welke branche, bedrijf, of niveau?

Hoe kan ik dit nog concreter maken?
Hoe je dat kunt invullen is de tweede vraag. Nadat je je dominante drijfveer en persoonlijkheid hebt onderzocht, is de tweede stap dit te vertalen naar een concrete baan of functie.

Benieuwd hoe coaching jou kan helpen om jouw levensdoel te bepalen?

Heb je behoefte om eens met een coach te praten die samen met jou onderzoekt wat de zin is van jouw bestaan? Wil je jezelf ontwikkelen en nieuwe manieren leren om met je gedachten, gevoelens en gedrag om te gaan? Wil je vanuit positiviteit een waardevol leven creëren? Ontdek onze coaches en plan direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek of neem contact met ons op om je te begeleiden in je keuze. 
 
 

ONZE COACHES

Met zijn allen coachen we. Ieder op een eigen vakgebied maar allemaal met hetzelfde doel. Ervoor zorgen dat hét fundament gelegd wordt voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

WIL JE LIEVER DAT WIJ JE HELPEN BIJ JE KEUZE VOOR EEN COACH DIE BIJ JOU PAST?

Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder.

WAARDEVOLLE ERVARINGEN

Van mensen die inmiddels gebruik gemaakt hebben van het Coach Circle platform:
Alice is prettig in de omgang, geeft duidelijke uitleg en voorbeelden en luistert goed. Michelle
De afgelopen maanden heb ik de passie, energie en ervaring van Mohammed mogen ervaren bij diverse vraagstukken die ik had met betrekking tot onder meer mijn loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Mohammed is mensgericht en weet door zijn individuele coaching mij inzichten te geven vanuit verschillende (nieuwe) invalshoeken. Dit heeft mij absoluut geholpen bij het maken van mijn keuzes. Elke keer als ik een sessie met Mohammed had gehad, had ik het gevoel dat hij mij daadwerkelijk verder bracht en had ik een plan welke volgende stap ik kon zetten. Regelmatig overtrof hij mijn verwachtingen en had ik een echt ‘WOW gevoel’! Daarnaast heb ik Mohammed ervaren als een open en eerlijk persoon die zegt waar het op staat. Ik ben dan ook enorm blij dat ik het komende jaar een traject heb om mij nog verder te helpen in mijn persoonlijke én loopbaanontwikkeling. Ik kan oprecht zeggen; ‘coaching op maat’ waarbij openheid, eerlijkheid en vertrouwen centraal staan. Willem
 
Bore-out coachingBudget coachingBurn-out coachingCompetentie coachingDating coachingExecutive coachingGezinscoachingHealth coachingIntuïtieve coachingKinder coachingLife coachingLoopbaan coachingMeditatie coachingOndernemerscoachingOpruim coachingOrganisatie coachingOutplacement coachingPerformance coachingRe-integratie coachingRelatie coachingRouw coachingSales coachingScheidings coachingSport coachingStress coachingTeamcoachingVerslavingscoachingYoga coaching

AANMELDEN ALS COACH

Meld je aan als coach door je via onderstaande pagina aan te melden.

Veel gestelde vragen

Voor een direct antwoord!
Een moment ogenblik a.u.b...