Inloggen
Beoordeeld met een 9.5

Wat is het doel van je leven?

“Waarom zijn we hier?”, “Wat is het doel van mijn leven?”, “Wat is de zin van het bestaan?”. Allemaal vragen die veel mensen bezighoudt. Uiteraard is het antwoord op deze vragen erg persoonlijk, maar er zijn wel een aantal onderdelen die vaak terugkomen. Deze worden hieronder beschreven. Een coach kan jou begeleiden om te achterhalen wat jouw persoonlijke zin het leven is. 

…Gelukkig te zijn als zin van het leven
Wat mij betreft veruit het belangrijkste doel. Zonder dit doel hebben de andere doelen ook weinig zin. Geluk is tevredenheid met het huidige moment. Het is de afwezigheid van het besef dat er iets ontbreekt. Geluk heeft trouwens niets te maken met toeval. Gelukkig zijn is een vaardigheid die je kunt leren, net als andere vaardigheden. 

…Te groeien als zin van het leven
Groei is het kenmerk van het leven. Alles groeit, van het kleinste plantje tot het grootste sterrenstelsel. Persoonlijke groei is niet te vermijden. De vraag is alleen: “In welke richting wil je groeien?” Ervaringen opdoen hoort ook in deze categorie. Sommige ervaringen willen we het liefst vermijden. Andere zoveel mogelijk herhalen. Positief of negatief, van alle ervaringen leren we en groeien we.

Jezelf (figuurlijk gezien) kleiner maken door je mogelijkheden niet te gebruiken lijkt dan ook haast tegennatuurlijk. Zoals Nelson Mandela al zei: “Jezelf kleiner maken zodat anderen zich niet onzeker voelen in je nabijheid, heeft niets te maken met verlichting.”

Benut je mogelijkheden, gebruik je talenten, stap uit je comfortzone, leer nieuwe vaardigheden. Al deze dingen laten je groeien als mens. Wie wil er nou terugkijken op zijn of haar leven en constateren: “Ik heb niets geleerd”?

…Relaties aan te gaan als zin van het leven
Betekenisvolle relaties geven je leven kleur en zin. “Gedeelde vreugde is dubbele vreugde, gedeeld verdriet is half verdriet”, zeggen de Zweden. Relaties met anderen zijn ook onvermijdelijk. Maar met wie wil je een relatie aangaan? Mijn antwoord is: “Met mensen die je positieve energie geven en je accepteren zoals je bent.” Dat betekent ook dat je, als dat mogelijk is, wat afstand moet nemen van mensen die je energie kosten en je willen veranderen.

Liefde valt ook in deze categorie. We willen (denk ik) allemaal iemand vinden die we liefhebben en die ons liefheeft. Liefde doet de wereld niet draaien, maar zorgt er wel voor dat de rit de moeite waard is.

 


 

 

"De zin van het leven, die schrijf je zelf"

…Iets bij te dragen als zin van het leven
Of dit belangrijk is, hangt van je karakter af. De één ziet het als een persoonlijk doel, maar de ander ligt daar niet wakker van. Toch geeft het veel voldoening als je iets beter achterlaat dan dat je het aantrof. Als je een huis opknapt, in plaats van het te laten versloffen. Als je een bedrijf opbouwt, in plaats van het in stukken te verkopen. Als je anderen helpt, in plaats gebruik van ze te maken. Als je creëert, in plaats van profiteert.

Hoe je dat doet maakt niet uit. Iedereen doet dat op zijn eigen niveau. Mensen zeggen soms: “Wat ik doe heeft weinig betekenis.” Onzin! Als je achter de kassa zit bij de supermarkt draag je wat mij betreft net zoveel bij als de directeur van een bedrijf. Misschien verdien je minder, maar je helpt anderen net zo goed. Jouw bijdrage moet je dus niet te vergelijken met die van anderen. Alleen je eigen maatstaven zijn belangrijk.

…Je passie te volgen als zin van het leven
Iedereen heeft wel een passie. Iets waar je graag mee bezig bent. Een brandend verlangen om bezig zijn met je passie is als een motor die je hele leven lang kan draaien. Natuurlijk ben je niet de enige die ermee bezig is, maar je doet het wel op jouw unieke manier. Net even wat anders dan anderen.

Passie geeft je energie, enthousiasme en plezier. Ofwel geluk (zie doel 1.) Dus het volgen van je passie is een belangrijk middel om gelukkig te zijn.Natuurlijk kun je je leven doorbrengen zonder je passies te volgen, maar waarom zou je? Het leven is al zo kort.

Sommige mensen zeggen dat ze geen passie hebben. Alleen omdat de zon achter de wolken zit en je deze tijdelijk niet ziet wil toch niet zeggen dat ze niet schijnt? De passie is wel aanwezig, maar is vergeten, of genegeerd. Hoe komt het dat kinderen precies weten wat hun passie is en veel volwassenen niet? Is de passie weg of herinner je hem gewoon niet meer? 

…Vrij te zijn en te genieten als zin van het leven
De vrijheid om zelf te kiezen is een luxe die de meesten van ons hebben. Toch voelen we dat vaak anders. We zitten vast in verwachtingen en verplichtingen. We hebben helemaal niet het idee dat we vrij zijn om te doen wat we willen.

Misschien is totale vrijheid ook niet of nauwelijks mogelijk. Wie van ons staat op een dag op en zegt: “Ik pak mijn koffer en ga de wereld rondtrekken. Ik begin bij Zaandam en zie wel waar ik uitkom”?

Maar een leven van overvolle agenda’s, torenhoge verplichtingen en verantwoordelijkheden kan ook niet de bedoeling zijn. Wanneer hebben we dan nog tijd om te genieten? Vrijheid creëren om te genieten is een keuze. Als je er niet voor kiest, komt het ook niet op je pad. Misschien kun je er volgende week wat tijd voor inplannen?

…Wat je er zelf aan geeft als zin van het leven
Dit is natuurlijk het belangrijkste doel. Laat anderen (of ik) je niet vertellen wat het doel van je leven is, maar bepaal het zelf. Doe wat je wilt omdat je dat wilt. Als je doel is om zoveel mogelijk landen te bezoeken of bedrijven te bezitten, prima toch? Uiteindelijk bepaal alleen jijzelf of je leven de moeite waard is en hoe je het invult. Het doel van je leven is de zin van het bestaan. 

Benieuwd hoe coaching jou kan helpen de zin van jouw bestaan te ontdekken?

Heb je behoefte om eens met een coach te praten die samen met jou onderzoekt wat de zin is van jouw bestaan? Wil je jezelf ontwikkelen en nieuwe manieren leren om met je gedachten, gevoelens en gedrag om te gaan? Wil je vanuit positiviteit een waardevol leven creëren? Boek dan direct een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met een coach op ons platform of neem contact met ons op om je te begeleiden in je keuze. 
 
 

ONZE COACHES

Met zijn allen coachen we. Ieder op een eigen vakgebied maar allemaal met hetzelfde doel. Ervoor zorgen dat hét fundament gelegd wordt voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

WIL JE LIEVER DAT WIJ JE HELPEN BIJ JE KEUZE VOOR EEN COACH DIE BIJ JOU PAST?

Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder.

WAARDEVOLLE ERVARINGEN

Van mensen die inmiddels gebruik gemaakt hebben van het Coach Circle platform:
De afgelopen maanden heb ik de passie, energie en ervaring van Mohammed mogen ervaren bij diverse vraagstukken die ik had met betrekking tot onder meer mijn loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Mohammed is mensgericht en weet door zijn individuele coaching mij inzichten te geven vanuit verschillende (nieuwe) invalshoeken. Dit heeft mij absoluut geholpen bij het maken van mijn keuzes. Elke keer als ik een sessie met Mohammed had gehad, had ik het gevoel dat hij mij daadwerkelijk verder bracht en had ik een plan welke volgende stap ik kon zetten. Regelmatig overtrof hij mijn verwachtingen en had ik een echt ‘WOW gevoel’! Daarnaast heb ik Mohammed ervaren als een open en eerlijk persoon die zegt waar het op staat. Ik ben dan ook enorm blij dat ik het komende jaar een traject heb om mij nog verder te helpen in mijn persoonlijke én loopbaanontwikkeling. Ik kan oprecht zeggen; ‘coaching op maat’ waarbij openheid, eerlijkheid en vertrouwen centraal staan. Willem
Alice is prettig in de omgang, geeft duidelijke uitleg en voorbeelden en luistert goed. Michelle
 
Bore-out coachingBudget coachingBurn-out coachingCompetentie coachingDating coachingExecutive coachingGezinscoachingHealth coachingIntuïtieve coachingKinder coachingLife coachingLoopbaan coachingMeditatie coachingOndernemerscoachingOpruim coachingOrganisatie coachingOutplacement coachingPerformance coachingRe-integratie coachingRelatie coachingRouw coachingSales coachingScheidings coachingSport coachingStress coachingTeamcoachingVerslavingscoachingYoga coaching

AANMELDEN ALS COACH

Meld je aan als coach door je via onderstaande pagina aan te melden.

Veel gestelde vragen

Voor een direct antwoord!
Een moment ogenblik a.u.b...