Inloggen
Beoordeeld met een 9.5

Wat betekent identiteit?

Ieder persoon heeft zijn of haar eigen identiteit. Identiteit draait om de vraag: Wie ben ik nou echt? Identiteit bestaat dus deels uit de officiële gegevens van een persoon, voorbeelden hiervan zijn geboortedatum, naam en geboorteplaats. Deze gegevens staan vast en kunnen bijna niet veranderd worden. 

Een ander deel van je identiteit bestaat uit je karakter, dus wie ben jij als persoon. Ook wordt een deel van je eigen identiteit bepaald door wat je kan, dus door jouw persoonlijke vaardigheden. Iemands identiteit is wat een persoon uniek maakt, ieder mens is namelijk anders en dit komt voor een groot deel door je identiteit. 

Identiteit kan zichtbaar gemaakt worden voor de buitenwereld, mensen doen dit door te denken, voelen en door te doen. Gebruikelijk liggen deze drie aspecten op een lijn en voelt iemand zich goed over wat hij of zij doet, maar soms ligt dat niet op een lijn en dan kan iemand zich vervelend voelen. 

Soorten identiteit

Zoals net al genoemd zijn bestaat identiteit uit verschillende vormen.

Zo heb je persoonlijke identiteit, dit zijn eigenlijk al je persoonlijke kenmerken. Voorbeelden hiervan zijn: geslacht, persoonlijkheid, seksualiteit en geloof. Deze kenmerken beschrijven wie jij als persoon bent. 

Naast persoonlijke identiteit kunnen mensen zich ook onderscheiden op het gebied van sociale identiteit. Persoonlijke identiteit gaat eigenlijk alleen om de persoon wie jij zelf bent en bij sociale identiteit draait het om groepen mensen. Sociale identiteit verbind je dus als het ware aan andere mensen die hetzelfde kenmerk met jou delen. Voorbeelden van sociale identiteit kunnen zijn: religieuze groep, woonomgeving, werk en cultuur. Er zijn zo nog een hele hoop groepen te benoemen. 

Het laatste voorbeeld is online identiteit, dit is een vorm die door de ontwikkelingen van het internet steeds meer ontwikkeld wordt. Jouw online identiteit wordt bepaald door de berichten die plaatst en alle informatie die te vinden is op bijvoorbeeld jouw social media platformen of op het internet. Ook kan er gekeken worden naar je online gedrag, dit houd in dat er wordt gekeken naar taalgebruik en de soorten foto’s die je deelt. De online identiteit speelt steeds een belangrijkere rol in het leven, want hoe makkelijk is het om even iemand te googlen?

" Niemand is zoals jij, en dat is nou precies jouw kracht "

Identiteit en zelfbeeld

Een begrip dat erg veel te maken heeft met identiteit is zelfbeeld. Zoals net al uitgelegd is, is identiteit alles wat jou als persoon uniek maakt. Ieder mens heeft ook een beeld van zichzelf namelijk je zelfbeeld. Dit wil zeggen hoe je naar jezelf kijkt, dus je gedachten en waardering over jezelf. Je hebt dus als persoon een oordeel over je eigen karakter en eigenschappen. 

Coachen van identiteit?

Het is niet altijd even makkelijk om de vraag ‘wie ben ik nou echt?’ te beantwoorden. Hiervoor bestaat life coaching, een van de vragen die in dit traject centraal staat is: Wat is de zin van het leven? Bij dit type coaching is het vaak het geval dat mensen innerlijke onrust ervaren.

Er wordt tijdens het traject dieper ingegaan op wie jij bent en wat je met je leven wil bereiken en hoe je jezelf over een tijdje in het leven ziet staan. 

Wil jij meer weten over life coaching, op ons platform vind je je antwoorden.
 

Ben jij opzoek naar een coach?

Stap 1

Ontdek onze coaches en verfijn je zoekopdracht met behulp van de filtermogelijkheden in het scherm.

Stap 2

Bekijk het coachprofiel en plan gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek met de coach die bij jouw wensen past.

Stap 3

Start jouw coachingstraject om hét fundament te leggen voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

Ben jij zelf een coach en focus jij je liever op de dingen waar jij goed in bent?

Meld je nu aan op ons platform!

ONZE COACHES

Met zijn allen coachen we. Ieder op een eigen vakgebied maar allemaal met hetzelfde doel. Ervoor zorgen dat hét fundament gelegd wordt voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

WAARDEVOLLE ERVARINGEN

Van mensen die inmiddels gebruik gemaakt hebben van het Coach Circle platform:
Tijdens mijn coachtraject wist mijn coach de juiste vragen te stellen en op de juiste momenten door te vragen. Dit heeft mij aan het denken gezet en mijn ogen geopend. Waar ik soms enorme vragen had, wist mijn coach met de juiste vragen en methodieken antwoord te geven of zelfs mij zelf het antwoord te laten geven. Ik heb ervaren dat elke sessie leerzaam was of voldoening gaf. Daarnaast heb ik handvatten gekregen die ik nu en in de toekomst kan blijven gebruiken. Hierdoor heb ik er niet alleen op de korte termijn wat aan, maar ook op de lange termijn. En ik denk dat dit het belangrijkste is, dat je coach je een stap verder helpt, maar je het uiteindelijk op eigen kracht kunt doen. - Manon
Mijn coachtraject heb ik ervaren als professioneel maar met een warme deken. Voor mij is het boven verwachting nuttig geweest. - Deborah
Ik heb prettige sessies gehad die ook een daadwerkelijke uitkomst hadden. Mijn coach was in staat om tot de kern te komen. Coaching heeft mij goed geholpen om uit mijn comfortzone te komen en ook handvatten te krijgen om in het dagelijkse leven onderdelen te verbeteren. - Jeroen
 
Bore-out coachingBudget coachingBurn-out coachingCompetentie coachingDating coachingExecutive coachingGezinscoachingHealth coachingIntuïtieve coachingKinder coachingLife coachingLoopbaan coachingMeditatie coachingOndernemerscoachingOpruim coachingOrganisatie coachingOutplacement coachingPerformance coachingRe-integratie coachingRelatie coachingRouw coachingSales coachingScheidings coachingSport coachingStress coachingTeamcoachingYoga coaching

AANMELDEN ALS COACH

Meld je aan als coach door je via onderstaande pagina aan te melden.

Veel gestelde vragen

Voor een direct antwoord!
Een moment ogenblik a.u.b...