Inloggen
Beoordeeld met een 9.5

Uitstelgedrag oorzaken

Er bestaan een hele hoop oorzaken voor uitstelgedrag, de meeste mensen denken dat het te maken heeft met luiheid of timemanagement, maar dit is echter niet het geval. Meestal proberen mensen met uitstelgedrag iets te vermijden, maar wat zijn de redenen voor jouw uitstelgedrag? 

Hieronder zie je een aantal van de meest voorkomende oorzaken van uitstelgedrag:

  • Perfectionisme
  • Angst voor het krijgen van kritiek 
  • Angst om fouten te maken
  • Je ziet tegen de beoordeling op
  • Je hebt last van faalangst
  • Angst voor succes
  • Je weet niet goed waar je moet beginnen 
  • Je hebt hulp nodig, want je kan het niet alleen 
  • Je hebt er een slecht gevoel over
  • De vorige keer liep het ook slecht af, dus je denkt dat dat weer gaat gebeuren
  • Je voelt je gedwongen om de taak te doen en daar houd je niet van

Uitstelgedrag gevolgen

Het hebben van uitstelgedrag kan grote gevolgen hebben voor je eigen leven, een aantal van de gevolgen zijn hieronder op een rijtje gezet:

  • Stress is een van de gevolgen van het hebben van uitstelgedrag. Naarmate de deadline dichterbij komt krijg je meer stress. 
  • Gemiste kansen is ook een van de grote gevolgen, in een bedrijf zullen ze andere mensen de verantwoordelijkheid geven. Hierdoor mis je misschien wel belangrijke kansen voor je loopbaan.
  • Slechte resultaten op bijvoorbeeld je studie, door het uitstellen wordt er veel op het laatste moment gedaan waardoor het resultaat slechter is. 
  • Veel werkuren op de laatste dagen voor de deadline. 
  • Slapeloosheid is een gevolg omdat je veel op het laatste moet doen. 
  • Geïrriteerdheid en schuldgevoelens omdat je het op het laatste pas inlevert. 
  • Faalangst gevoelens zijn ook een gevolg van uitstelgedrag. 
  • Een ander gevolg is apathie, dit betekent dat je niet meer in staat bent om iets te ondernemen. 

 

'the best way to get something done is to begin'

Uitstelgedrag aanpakken

De gevolgen van uitstelgedrag zijn erg vervelend, daarom willen veel mensen uitstelgedrag aanpakken. Er bestaan een aantal zaken die het zouden moeten aanpakken. 

De tip die het meest wordt gegeven om het aan te pakken is: deel het werk op in kleinere stukjes. Dit zou moeten helpen omdat je dan steeds kleine taken kan doen en die per onderdeel kan afstrepen. Stel ook de doelen vast bij de kleinere taken, zo weet je wat je ermee gaat bereiken. Een andere tip is om geen afleiding in je omgeving te hebben, zo kun je je focussen op wat gedaan moet worden. Denk ook aan de gevolgen die het uitstelgedrag met zich meebrengt, dit zou je kunnen motiveren om eerder te beginnen. 

De aanpak die hierboven beschreven is zal niet bij iedereen helpen, omdat de oorzaak bij ieder persoon anders is. Het is ook van belang om de oorzaak aan te pakken, dit kan je doen door middel van coaching op het gebied van de oorzaak. 

Coach Circle biedt coaches aan op verschillende gebieden, vindt hier een coach die bij jou past en plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in. 

Ben jij opzoek naar een coach?

Stap 1

Ontdek onze coaches en verfijn je zoekopdracht met behulp van de filtermogelijkheden in het scherm.

Stap 2

Bekijk het coachprofiel en plan gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek met de coach die bij jouw wensen past.

Stap 3

Start jouw coachingstraject om hét fundament te leggen voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

Ben jij zelf een coach en focus jij je liever op de dingen waar jij goed in bent?

Meld je nu aan op ons platform!

ONZE COACHES

Met zijn allen coachen we. Ieder op een eigen vakgebied maar allemaal met hetzelfde doel. Ervoor zorgen dat hét fundament gelegd wordt voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

WAARDEVOLLE ERVARINGEN

Van mensen die inmiddels gebruik gemaakt hebben van het Coach Circle platform:
Mijn coachtraject heb ik ervaren als professioneel maar met een warme deken. Voor mij is het boven verwachting nuttig geweest. - Deborah
Ik heb prettige sessies gehad die ook een daadwerkelijke uitkomst hadden. Mijn coach was in staat om tot de kern te komen. Coaching heeft mij goed geholpen om uit mijn comfortzone te komen en ook handvatten te krijgen om in het dagelijkse leven onderdelen te verbeteren. - Jeroen
Tijdens mijn coachtraject wist mijn coach de juiste vragen te stellen en op de juiste momenten door te vragen. Dit heeft mij aan het denken gezet en mijn ogen geopend. Waar ik soms enorme vragen had, wist mijn coach met de juiste vragen en methodieken antwoord te geven of zelfs mij zelf het antwoord te laten geven. Ik heb ervaren dat elke sessie leerzaam was of voldoening gaf. Daarnaast heb ik handvatten gekregen die ik nu en in de toekomst kan blijven gebruiken. Hierdoor heb ik er niet alleen op de korte termijn wat aan, maar ook op de lange termijn. En ik denk dat dit het belangrijkste is, dat je coach je een stap verder helpt, maar je het uiteindelijk op eigen kracht kunt doen. - Manon
 
Bore-out coachingBudget coachingBurn-out coachingCompetentie coachingDating coachingExecutive coachingGezinscoachingHealth coachingIntuïtieve coachingKinder coachingLife coachingLoopbaan coachingMeditatie coachingOndernemerscoachingOpruim coachingOrganisatie coachingOutplacement coachingPerformance coachingRe-integratie coachingRelatie coachingRouw coachingSales coachingScheidings coachingSport coachingStress coachingTeamcoachingYoga coaching

AANMELDEN ALS COACH

Meld je aan als coach door je via onderstaande pagina aan te melden.

Veel gestelde vragen

Voor een direct antwoord!
Een moment ogenblik a.u.b...