Inloggen
Beoordeeld met een 9.5

Wat zijn overtuigingen?

Een overtuiging is iets wat een persoon gelooft en dus waar hij of zij van overtuigd is. Wat iemand gelooft vormt zijn of haar overtuigingen. Ieder mens creëert als het ware een eigen realiteit van het leven met de gedachten en de overtuigingen die we denken. Er bestaan een hoop oppervlakkige overtuigingen, een van deze overtuigingen is dat vrouwen geen auto kunnen rijden. Dit is niet direct de waarheid, er zijn vast wel vrouwen die geen auto kunnen rijden maar dat betekent niet dat meteen geen enkele vrouw auto kan rijden. Een overtuiging is dus meer een soort mening, het is namelijk niet waar maar jij gelooft er heel sterk in.

Door overtuigingen kan ons gedrag worden bepaald, dit komt doordat we de overtuiging als de waarheid gaan zien en hier gaan we dus naar leven. Naast de algemene overtuigingen zijn er nog andere soorten van overtuigingen, zoals belemmerende overtuigingen en positieve overtuigingen. Beide soorten kunnen een rol gaan spelen in de persoonlijke ontwikkeling van iemand. 

Hoe ontstaan overtuigingen?

Overtuigingen kunnen op drie verschillende manieren ontstaan. We leggen ze alle drie even kort uit. 

1. Overtuigingen door anderen
Dit gaat vooral om aangeleerd gedrag, het zijn de overtuigingen die je van anderen overneemt en meestal zijn dit je ouders. Ook familie en vrienden spelen een grote rol bij deze overtuigingen. Op jonge leeftijd ben je jezelf nog niet bewust van overtuigingen en neem je alles aan als de waarheid. Een voorbeeld van een overtuiging door anderen is, als je geen korstjes eet ga je nooit leren fluiten. 

2. Overtuiging door eigen ervaring
Hierbij gaat het vaak om een emotionele situatie, omdat dit vaak door je hoofd blijft zweven en hoe vaker het gebeurt hoe beter het blijft hangen. Vaak zijn dit dingen als ‘Ik ben lelijk’ of ‘Ik kan niet zo veel’. Dit zijn dingen die anderen je vertellen, vaak komt dit omdat je bijvoorbeeld voor een langere tijd gepest bent. Deze dingen worden je dan zo vaak verteld dat je het zelf gaat geloven. 

3. Overtuiginen door herhaling
Hiervan wordt gesproken als je een overtuiging blijft herhalen, dit gebeurt vaak wel onbewust. Een voorbeeld hiervan is dat je je moet aanpassen zodat mensen je aardig vinden. Je blijft je dan aanpassen zodat je bij een groep kan gaan horen. 

 

‘Don't believe everything you think.’

Belemmerende overtuigingen

Overtuigingen die jezelf niet stimuleren zijn belemmerende overtuigingen. Deze overtuigingen zorgen ervoor dat je niet alles kan doen en laten wat je wil. Dit kan er ook voor zorgen dat je lichamelijk de effecten ervan gaat ervaren, je gelooft namelijk negatieve dingen over jezelf en hierdoor kan je bijvoorbeeld een angst ontwikkelen. 

Voorbeelden van belemmerende overtuigingen zijn:

  • Ik heb maar een mbo-opleiding gevolgd.
  • Ik ben onhandig.
  • Ik kan het niet.
  • Niemand wil met mij omgaan.
  • Ik mag geen fouten maken.

Wil jij van je belemmerende overtuigingen af? Wil jij ook weer positief kunnen denken? Check dan snel ons coach aanbod en plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in!

Positieve overtuigingen

Een positieve overtuiging heeft zoals het woord het al zegt een positieve werking op jezelf en op het leven. Het zorgt er ook voor dat dat we meer vrijheid hebben en het helpt ons met ons dagelijks handelen dus ook met creëren van verschillende mogelijkheden. Om meer positieve overtuigingen te hebben is er een advies: ga er juist vanuit dat je iets wel kan. Geloof in jezelf want dan komt het juist wel goed. 

Voorbeelden van positieve overtuigingen zijn:

  • Wat ik nog niet kan, kan ik leren. 
  • Ik mag denken wat ik wil.
  • Ik ben het waard. 
  • Ik begrijp dingen snel.
  • Ik ben handig.

ONZE COACHES

Met zijn allen coachen we. Ieder op een eigen vakgebied maar allemaal met hetzelfde doel. Ervoor zorgen dat hét fundament gelegd wordt voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

WIL JE LIEVER DAT WIJ JE HELPEN BIJ JE KEUZE VOOR EEN COACH DIE BIJ JOU PAST?

Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder.

WAARDEVOLLE ERVARINGEN

Van mensen die inmiddels gebruik gemaakt hebben van het Coach Circle platform:
De afgelopen maanden heb ik de passie, energie en ervaring van Mohammed mogen ervaren bij diverse vraagstukken die ik had met betrekking tot onder meer mijn loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Mohammed is mensgericht en weet door zijn individuele coaching mij inzichten te geven vanuit verschillende (nieuwe) invalshoeken. Dit heeft mij absoluut geholpen bij het maken van mijn keuzes. Elke keer als ik een sessie met Mohammed had gehad, had ik het gevoel dat hij mij daadwerkelijk verder bracht en had ik een plan welke volgende stap ik kon zetten. Regelmatig overtrof hij mijn verwachtingen en had ik een echt ‘WOW gevoel’! Daarnaast heb ik Mohammed ervaren als een open en eerlijk persoon die zegt waar het op staat. Ik ben dan ook enorm blij dat ik het komende jaar een traject heb om mij nog verder te helpen in mijn persoonlijke én loopbaanontwikkeling. Ik kan oprecht zeggen; ‘coaching op maat’ waarbij openheid, eerlijkheid en vertrouwen centraal staan. Willem
Alice is prettig in de omgang, geeft duidelijke uitleg en voorbeelden en luistert goed. Michelle
 
Bore-out coachingBudget coachingBurn-out coachingCompetentie coachingDating coachingExecutive coachingGezinscoachingHealth coachingIntuïtieve coachingKinder coachingLife coachingLoopbaan coachingMeditatie coachingOndernemerscoachingOpruim coachingOrganisatie coachingOutplacement coachingPerformance coachingRe-integratie coachingRelatie coachingRouw coachingSales coachingScheidings coachingSport coachingStress coachingTeamcoachingVerslavingscoachingYoga coaching

AANMELDEN ALS COACH

Meld je aan als coach door je via onderstaande pagina aan te melden.

Veel gestelde vragen

Voor een direct antwoord!
Een moment ogenblik a.u.b...