Inloggen
Beoordeeld met een 9.5


Wat is een negatief zelfbeeld?

Mensen met een negatief zelfbeeld hebben vaak alleen maar negatieve dingen over zichzelf te zeggen. Ook vullen zij de gedachten van anderen in, zij denken vaak dat ook andere mensen een negatief beeld over hen hebben. Dit is echter niet altijd het geval, doordat de negatieve punten zo in het hoofd van iemand zitten denken zij ook dat andere die negatieve punten zien. De negatieve gedachten zien zij als de werkelijkheid. 

Een ander woord voor een negatief zelfbeeld is minderwaardigheidscomplex, dit woord spreekt voor zich. Iemand vindt zichzelf dan minder waard dan andere mensen.

Symptomen

Een negatief zelfbeeld kan worden herkend aan verschillende symptomen.De symptomen komen er altijd op neer dat je iets negatiefs vindt over jezelf. Je hebt bijvoorbeeld het gevoel dat je niks goed kan doen en je bent niet trots op jezelf. Ook hebben mensen met een negatief zelfbeeld vaak het gevoel dat iedereen beter is dan jezelf, ze zijn ook gevoelig voor kritiek en hebben vaak bevestiging van andere mensen nodig. In ernstige gevallen kan er ook sprake zijn van depressieve gevoelens.

Oorzaken

Er zijn een heleboel verschillende oorzaken voor het hebben van een negatief zelfbeeld. Hieronder zijn er een paar op een rijtje gezet:

  • Je wordt vergeleken met anderen of doet dat zelf
  • Negatieve benaderingen vanuit thuis
  • Je bent tijdens je jeugd gepest, bijvoorbeeld op school
  • Je had weinig aansluiting bij leeftijdsgenootjes omdat je je anders voelde dan de andere
  • Je gaat te veel om met negatieve mensen 

Dit zijn dus een aantal voorbeelden van redenen waarom iemand een negatief zelfbeeld kan hebben. Je ziet dat het voornamelijk te maken heeft met wat er eerder is gebeurd, en waar je nog steeds de gevolgen van voelt. 
 

‘Positve mind. Positive vibes. Positive life.’

 

De gevolgen

Een negatief zelfbeeld kan veel met een mens doen, doordat mensen een negatief zelfbeeld hebben kunnen ze verschillende klachten ervaren. Door dit negatieve zelfbeeld kunnen er psychische klachten ontstaan, voorbeelden hiervan zijn:

  • Problemen die zich ontwikkelen op sociaal gebied
  • Ontwikkeling van faalangst
  • Depressieve gevoelens

Deze gevolgen kunnen na een bepaalde tijd steeds erger worden, het is daarom ook van belang dat het negatieve zelfbeeld op tijd wordt behandeld.

Heb jij een negatief zelfbeeld?

Een negatief zelfbeeld kan worden verholpen, voor iedereen is dit anders. Het is wel belangrijk dat dit professioneel wordt aangepakt, want een negatief zelfbeeld zelf veranderen is erg lastig.
 
Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een afspraak te maken bij de huisarts, en dan vervolgens daar de mogelijkheden bespreken. Uit het gesprek kan blijken dat het verstandig is om in therapie te gaan zodat het probleem van een negatief zelfbeeld kan worden verholpen. 

Een andere oplossing kan coaching zijn, met een coach kan je dan naar het probleem gaan kijken. Hij of zij kan jou er dan bij helpen om je negatieve zelfbeeld om te buigen.

Ontdek onze coaches en plan meteen een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

ONZE COACHES

Met zijn allen coachen we. Ieder op een eigen vakgebied maar allemaal met hetzelfde doel. Ervoor zorgen dat hét fundament gelegd wordt voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

WIL JE LIEVER DAT WIJ JE HELPEN BIJ JE KEUZE VOOR EEN COACH DIE BIJ JOU PAST?

Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder.

WAARDEVOLLE ERVARINGEN

Van mensen die inmiddels gebruik gemaakt hebben van het Coach Circle platform:
De afgelopen maanden heb ik de passie, energie en ervaring van Mohammed mogen ervaren bij diverse vraagstukken die ik had met betrekking tot onder meer mijn loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Mohammed is mensgericht en weet door zijn individuele coaching mij inzichten te geven vanuit verschillende (nieuwe) invalshoeken. Dit heeft mij absoluut geholpen bij het maken van mijn keuzes. Elke keer als ik een sessie met Mohammed had gehad, had ik het gevoel dat hij mij daadwerkelijk verder bracht en had ik een plan welke volgende stap ik kon zetten. Regelmatig overtrof hij mijn verwachtingen en had ik een echt ‘WOW gevoel’! Daarnaast heb ik Mohammed ervaren als een open en eerlijk persoon die zegt waar het op staat. Ik ben dan ook enorm blij dat ik het komende jaar een traject heb om mij nog verder te helpen in mijn persoonlijke én loopbaanontwikkeling. Ik kan oprecht zeggen; ‘coaching op maat’ waarbij openheid, eerlijkheid en vertrouwen centraal staan. Willem
Alice is prettig in de omgang, geeft duidelijke uitleg en voorbeelden en luistert goed. Michelle
 
Bore-out coachingBudget coachingBurn-out coachingCompetentie coachingDating coachingExecutive coachingGezinscoachingHealth coachingIntuïtieve coachingKinder coachingLife coachingLoopbaan coachingMeditatie coachingOndernemerscoachingOpruim coachingOrganisatie coachingOutplacement coachingPerformance coachingRe-integratie coachingRelatie coachingRouw coachingSales coachingScheidings coachingSport coachingStress coachingTeamcoachingVerslavingscoachingYoga coaching

AANMELDEN ALS COACH

Meld je aan als coach door je via onderstaande pagina aan te melden.

Veel gestelde vragen

Voor een direct antwoord!
Een moment ogenblik a.u.b...