Sfeerbeeld

Emoties onder controle houden, hoe dan?

Emoties onder controle houden is erg lastig voor vele mensen, ze zullen de emoties die ze voelen sneller wegstoppen dan dat ze de emoties proberen te beheersen. Hoe kun jij je emoties onder controle houden? Lees het hier

Emoties onder controle houden is soms erg lastig, soms ben je erg boos waardoor je per ongeluk iets zegt wat niet zo bedoeld was. Je bedoelt het vaak niet boos, maar het lukt je gewoon niet om je emoties onder controle te houden. Veel mensen zullen wel begrijpen dat het je allemaal even teveel werd, maar dit is niet bij iedereen het geval. Het is dus belangrijk dat je emoties je niet helemaal overnemen maar dat je de emoties juist onder controle kan houden. Er bestaan ook verschillende emoties die allemaal verschillende effecten op je hebben, zo kunnen de emoties zoals woede en angst je op bepaalde momenten beschermen. Er zijn ook emoties waar je een heel stuk minder aan hebt, zoals jaloezie. Door jaloezie heb je alleen jezelf, je vergelijkt je namelijk met anderen en dat is niet de bedoeling. Het is dus van belang om de vervelende emoties onder controle te houden. 

Veel mensen denken dat je emoties onder controle houden betekent dat je de emoties niet meer kan of mag tonen, maar dat is niet het geval. Het betekent niet dat jij je emoties gaat negeren of gaat wegstoppen, je moet je er juist aan overgeven om er de baas over te worden. 

Emoties onder controle houden tips

Als eerste is het van belang om erachter te komen hoe jij je voelt en waarom dat zo is. Ga dus bij jezelf na waarom je verdrietig bent, of waarom je juist erg boos bent. Ben jezelf er ook bewust van dat als je alleen maar denkt vanuit de emotie die je voelt, dat het nooit beter wordt. Als je bijvoorbeeld erg verdrietig bent om iets is het belangrijk dat je jezelf niet gaat verstoppen, ga juist wel naar buiten en leg contacten met anderen. Dit is ook afleiding en dat zorgt ervoor dat je niet de hele dag bezig bent met de emotie die je zelf voelt.

Emoties onder controle houden gaat je een stuk beter lukken als je jezelf omringt met positieve energie in plaats van negatieve energie. Door negatieve energie zul je eerder in de emotie blijven hangen en dit is niet de bedoeling bij emoties onder controle houden. Jezelf opsluiten heeft dus ook geen zin, zorg ervoor dat je naar buiten gaat zodat jij je verhaal bij andere kwijt kan. Anderen kunnen je ook helpen, en door de positieve energie zul jij je emoties sneller onder controle krijgen en uiteindelijke ook onder controle houden. Iets doen wat je leuk vindt kan hier ook bij helpen, ga bijvoorbeeld een taart bakken en luister je favoriete muziek. Hierdoor omring je jezelf ook met de positieve energie die je verder gaat helpen.

Wanneer het gelukt is om bepaalde emoties onder controle te krijgen is het de bedoeling dat je ze onder controle houdt. Dit kun je doen door je emoties op tijd te herkennen, voel jij je boze bui aankomen? Zorg er dan voor dat jij ze al in een vroeg stadium onder controle krijgt. Dit voorkomt dat de emoties steeds sterker worden waardoor het moeilijker gaat.

'emotions doesn't make you weak. emotions make you human.'

Vind jij het lastig om jouw emoties te herkennen? Lukt het niet om je emoties onder controle te houden? Overweeg dan een coachingstraject te volgen. Op ons platform vind je verschillende coaches die je kunnen helpen. Je kunt direct een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen met een coach naar keuze.

 

Ben jij opzoek naar een coach?

Stap 1

Stap 1

Ontdek onze coaches en verfijn je zoekopdracht met behulp van de filtermogelijkheden in het scherm.

Stap 2

Stap 2

Bekijk het coachprofiel en plan gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek met de coach die bij jouw wensen past.

Stap 3

Stap 3

Start jouw coachingstraject om hét fundament te leggen voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

Ben jij zelf een coach en focus jij je liever op de dingen waar jij goed in bent?

Meld je nu aan op ons platform!

Onze coaches

Met zijn allen coachen we. Ieder op een eigen vakgebied maar allemaal met hetzelfde doel. Ervoor zorgen dat hét fundament gelegd wordt voor een gelukkiger leven. Diep van binnenunit.

Profielfoto
Kiki
Geluk | Zelfliefde | Persoonlijke groei
Heel Nederland
1 jaar ervaring
Profielfoto
Mijsje
Persoonlijk | Recht door zee | Realitisch
Amsterdam
3 jaar ervaringGeaccrediteerd
Profielfoto
Sophie
Gevoelspersoon | Longetivy (lang, gezond leven) | Gedreven
Enschede
1 jaar ervaringGecertificeerd

Waardevolle ervaringen

- Deborah

Mijn coachtraject heb ik ervaren als professioneel maar met een warme deken. Voor mij is het boven verwachting nuttig geweest.

- Jeroen

Ik heb prettige sessies gehad die ook een daadwerkelijke uitkomst hadden. Mijn coach was in staat om tot de kern te komen. Coaching heeft mij goed geholpen om uit mijn comfortzone te komen en ook handvatten te krijgen om in het dagelijkse leven onderdelen te verbeteren.

- Manon

Tijdens mijn coachtraject wist mijn coach de juiste vragen te stellen en op de juiste momenten door te vragen. Dit heeft mij aan het denken gezet en mijn ogen geopend. Waar ik soms enorme vragen had, wist mijn coach met de juiste vragen en methodieken antwoord te geven of zelfs mij zelf het antwoord te laten geven. 
Ik heb ervaren dat elke sessie leerzaam was of voldoening gaf. Daarnaast heb ik handvatten gekregen die ik nu en in de toekomst kan blijven gebruiken. Hierdoor heb ik er niet alleen op de korte termijn wat aan, maar ook op de lange termijn. En ik denk dat dit het belangrijkste is, dat je coach je een stap verder helpt, maar je het uiteindelijk op eigen kracht kunt doen.

Tim

Toen ik eenmaal de stap had genomen om een coachtraject te gaan doen was het lastig om de juiste coach te vinden. Door Coach Circle had ik snel overzicht van de coaches in mijn omgeving en kon ik online een selectie maken. Fantastisch!

AANMELDEN ALS COACH

Meld je aan als coach door je via onderstaande pagina aan te melden.