Inloggen
Beoordeeld met een 9.5

Wat is effectief communiceren?

Effectief communiceren klinkt een stuk gemakkelijker dan dat het daadwerkelijk is, want je communiceert toch dagelijks. Het draait om op een goede manier een bepaalde boodschap over te brengen op een ander. Communiceren is hetgeen dat je overbrengt naar een ander, dit kan in een face to face gesprek zijn met een iemand maar het kan ook tegen een groep zijn of zelfs telefonisch. De een communiceert meer dan de ander, dus iedereen heeft een andere manier van communiceren. Bij effectief communiceren gaat het erom in welke mate je het doel van de communicatie behaald. 

Tips effectief communiceren

Om goed effectief te communiceren zijn er een aantal tips, hieronder zullen er een paar toegelicht worden.

 • Oogcontact is heel erg belangrijk voor effectief communiceren, hierdoor laat je aan iemand zien dat je echt geïnteresseerd bent in de ander. Blijf niet staren want dit schrikt mensen af, maar vindt een goede balans zodat het oogcontact natuurlijk voelt voor jullie beide. 
 • Zorg voor een open houding, ook hierdoor laat je zien dat je echt luistert en dus geïnteresseerd bent in de ander. 
 • Zorg ervoor dat je de ander samenvat, ook dit geeft aan dat je geluisterd hebt naar wat de ander te zeggen had. Zorg hier ook weer dat je dit niet te vaak doet want dat voelt niet natuurlijk voor de ander. 
 • Zoals je in de bovenstaande tips al een beetje hebt kunnen lezen is luisteren heel erg belangrijk. Zorg dus dat je zelf niet steeds aan het woord bent en dat je ook aandachtig naar de ander luistert. 
 • Als je iets wat de ander zegt niet begrijpt laat dit dan ook weten, want anders heeft het luisteren geen zin.
 • Stel niet alleen vragen als je iets niet begrijpt maar vraag ook door op het verhaal van de ander. Wil jij meer weten over hetgeen dat de ander verteld? Vraag er dan meer informatie over. Vraag ook door naar het gevoel van de ander, hierdoor voelt de ander dat jij hem of haar begrijpt. 
 • Als laatste tip: schakel een coach in, hij of zij kan jou of jouw bedrijf helpen met effectief communiceren. Op ons platform kun je de coach vinden die bij jou of jouw bedrijf past. Plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in. 
'The worst distance between two people is misunderstanding'


De effecten van effectief communiceren

Als het gelukt is om de effectiviteit van het communiceren te verbeteren zul je verschillende effecten gaan ervaren. Hieronder zullen een aantal van deze effecten worden benoemd:

 • Effectief communiceren kan ervoor zorgen dat dingen duidelijker zijn. Tijdens de communicatie kan er namelijk nogal eens onduidelijkheid ontstaan, en dit zorgt voor verwarring. Bij effectief communiceren zal er minder last zijn van onduidelijkheid en dus ook minder verwarring. 
 • Het effectief communiceren zorgt er ook voor dat er beter gepresteerd wordt, iedereen begrijpt namelijk sneller wat de bedoeling is dus verloopt het soepeler. 
 • Bij effectief communiceren is luisteren ook een erg belangrijk onderdeel. Het begrip dat je voor de ander hebt zal daarom ook toenemen. Hoe beter je naar iemand luistert hoe beter je de ander begrijpt. 
 • Je bereikt met effectief communiceren uiteindelijk dus meer, maar met minder moeite. Mensen weten namelijk waar ze aan toe zijn en ze weten wat ze met de boodschap moeten doen. Dit verloopt sneller omdat iedereen de boodschap begrijpt. 

 

Ben jij opzoek naar een coach?

Stap 1

Ontdek onze coaches en verfijn je zoekopdracht met behulp van de filtermogelijkheden in het scherm.

Stap 2

Bekijk het coachprofiel en plan gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek met de coach die bij jouw wensen past.

Stap 3

Start jouw coachingstraject om hét fundament te leggen voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

Ben jij zelf een coach en focus jij je liever op de dingen waar jij goed in bent?

Meld je nu aan op ons platform!

ONZE COACHES

Met zijn allen coachen we. Ieder op een eigen vakgebied maar allemaal met hetzelfde doel. Ervoor zorgen dat hét fundament gelegd wordt voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

WAARDEVOLLE ERVARINGEN

Van mensen die inmiddels gebruik gemaakt hebben van het Coach Circle platform:
Ik heb prettige sessies gehad die ook een daadwerkelijke uitkomst hadden. Mijn coach was in staat om tot de kern te komen. Coaching heeft mij goed geholpen om uit mijn comfortzone te komen en ook handvatten te krijgen om in het dagelijkse leven onderdelen te verbeteren. - Jeroen
Tijdens mijn coachtraject wist mijn coach de juiste vragen te stellen en op de juiste momenten door te vragen. Dit heeft mij aan het denken gezet en mijn ogen geopend. Waar ik soms enorme vragen had, wist mijn coach met de juiste vragen en methodieken antwoord te geven of zelfs mij zelf het antwoord te laten geven. Ik heb ervaren dat elke sessie leerzaam was of voldoening gaf. Daarnaast heb ik handvatten gekregen die ik nu en in de toekomst kan blijven gebruiken. Hierdoor heb ik er niet alleen op de korte termijn wat aan, maar ook op de lange termijn. En ik denk dat dit het belangrijkste is, dat je coach je een stap verder helpt, maar je het uiteindelijk op eigen kracht kunt doen. - Manon
Mijn coachtraject heb ik ervaren als professioneel maar met een warme deken. Voor mij is het boven verwachting nuttig geweest. - Deborah
 
Bore-out coachingBudget coachingBurn-out coachingCompetentie coachingDating coachingExecutive coachingGezinscoachingHealth coachingIntuïtieve coachingKinder coachingLife coachingLoopbaan coachingMeditatie coachingOndernemerscoachingOpruim coachingOrganisatie coachingOutplacement coachingPerformance coachingRe-integratie coachingRelatie coachingRouw coachingSales coachingScheidings coachingSport coachingStress coachingTeamcoachingYoga coaching

AANMELDEN ALS COACH

Meld je aan als coach door je via onderstaande pagina aan te melden.

Veel gestelde vragen

Voor een direct antwoord!
Een moment ogenblik a.u.b...