Inloggen
Beoordeeld met een 9.5

Timemanagement, wat kan het je opleveren?

Tijd….tegenwoordig lijken we nooit genoeg tijd te hebben. Iedereen heeft het druk, druk met werk, druk met de relatie, druk met de kids, tussendoor nog sporten, en dan ook nog tijd vinden voor je sociale contacten? Het is allemaal erg lastig.

Het gevoel dat we nergens tijd voor hebben. Of dat we altijd te weinig tijd hebben, kan tot stress lijden. En stress kan vele negatieve gevolgen hebben voor ons leven.

In de moderne samenleving zijn er ontzettend veel prikkels, taken en dingen om mee bezig te zijn. Werk, gezin, sociale contacten, huishouden; heel veel ballen om hoog te houden. Time management coaching kan jou helpen meer tijd vrij te maken voor de dingen die écht belangrijk zijn voor jou. Daarnaast krijg je meer controle en overzicht, zodat je beter in staat bent om je leven realistisch te plannen. En dat geeft rust wat weer ten goede komt aan je gezondheid en geluksgevoel!

Tips voor beter timemanagement, doe meer met je tijd.

1. Maak een tijdschema
Neem 1 week. En schrijf op wat je iedere dag van die week doet. En wees eerlijk! Als je per week 25 uur tv kijkt, schrijf dat dan gewoon op. Zorg dat je een zo volledig mogelijk overzicht krijgt van de besteding van je tijd.

Voor veel mensen is dit al een pijnlijke gewaarwording. Vaak wordt duidelijk hoe ongestructureerd we onze tijd indelen, en hoeveel tijd we verdoen. Het is lastig om het gebruik van tijd te veranderen. Maar je hebt het nu tenminste duidelijk op papier zijn. En het inzien van je tijdgebruik is stap 1 bij het verbeteren van je timemanagement. 

2. Leer “Nee” te zeggen
Zet je mobiel uit. Doe de deur niet open, en beantwoord geen e-mails.. En als iemand je vraagt om iets voor hem/haar te doen, terwijl je eigenlijk echt geen tijd hebt, zeg dan gewoon nee en probeer je daar dan niet schuldig over te voelen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar voor veel mensen is dit één van de grootste problemen kwa timemanagement. Ze kunnen geen nee zeggen, en zijn dus veel tijd kwijt aan het helpen van anderen.

Wat kan helpen om je te leren nee te zeggen, is goed je prioriteiten bepalen. Bekijk je tijdsschema voor die dag/week, en bekijk welke activiteiten je echt belangrijk vindt. Als de belangrijke zaken duidelijk gepland zijn, zul je eerder geneigd zijn nee te zeggen, omdat je dan de gevolgen ziet voor de belangrijke zaken die dan moeten wijken en daarmee je timemanagement..
 

 

“Timemanagement is life management”

3. To-do lijstje
Maak een to-do lijstje van alle activiteiten die je nog moet doen de komende tijd.
Zorg ervoor dat je ook een goede inschatting maakt van de tijd die alle items op het lijstje in beslag nemen. Als je de duur van een item duidelijk voor ogen hebt, kun je je todo-tjes beter inplannen in je dag.
Het maken van zo’n lijstje helpt automatisch ook met het prioriteren van de items op het lijstje. Je ziet direct welke dingen het meest belangrijk zijn voor een optimaal timemanagement. 

4. Schakel de hulp van je computer in
Gebruik je computer om je te helpen bij het indelen van je tijd. Er zijn verschillende programma’s die je kunnen helpen bij het maken van een tijdschema, een todo lijstje of een kalender om hiermee je timemanagement te verbeteren.

Zorg ervoor dat je pc al je papierwerk gaat vervangen. Papierwerk kan kwijt raken en zal dan weer tijd kosten om gevonden te worden. Door alles centraal op je pc te bewaren, heb je altijd alles direct bij de hand.

Weg met al die blaadjes met to-do items of telefoonnummers, zet ze in je pc en je bureau zal een stuk meer opgeruimd zijn. Hoe opgeruimder je bureau is, hoe minder tijd je kwijt zult zijn aan het opruimen rn ordenen van dingen.

5. Multitasken
Door de stress en druk die we tegenwoordig ervaren, zijn we vaak aan het multitasken. We doen dan meerdere taken tegelijk. Denk aan autorijden en bellen, of koken en bellen.
Pas op met multitasken, want bijvoorbeeld autorijden en tegelijk bellen is erg onveilig!
Maar er zijn genoeg zaken die prima te combineren vallen.
- Luister naar audio cursussen terwijl je thuis schoonmaakt;
- Betaal je rekeningen terwijl je tv kijkt.

Vrouwen kunnen over het algemeen beter multitasken dan mannen. Maar vrouwen kunnen ook wat leren van mannen. Mannen zijn namelijk beter in staat om zich te focussen op 1 bepaalde taak, terwijl vrouwen hier vaak meer moeite mee hebben. Leer hierin van elkaar om timemanagement te verbeteren!

6. Wees geen perfectionist
Er is helemaal niks mis met “gewoon” zijn. Perfectionisme is het aandacht besteden aan ieder overdreven klein detail en nooit tevreden zijn met wat je gedaan hebt. Door te lang ontevreden te zijn over je actie zal je teveel tijd kwijt zijn met deze actie. Probeer normale, goed haalbare doelen te stellen. Op die manier zul je eerder klaar zijn met je acties, en er ook een beter gevoel aan overhouden.
Door moeilijk haalbare doelen te stellen, zul je eerder teleurgesteld zijn en er een negatief gevoel aan overhouden. Dit heeft een slechte invloed op je timemanagement op korte en lange termijn.

7. Beloon jezelf
Beloon jezelf voor alles wat je goed gedaan hebt, hoe klein het ook is!
Die beloning hoeft niet groot te zijn, soms is 5 minuten tv kijken al genoeg. Maar zorg ervoor dat je je goed voelt over de invulling van je tijd en dus timemanagement.


Waar vind ik een coach die mij kan helpen mijn timemanagement te verbeteren?

Timemanagement coaching helpt jou beter omgaan met tijd en dat reduceert je stress niveau, wat weer een positieve invloed heeft op jouw gezondheid! Zoek jij een timemanagement coach die jou kan helpen jouw tijd beter te managemen? Via het Coach Circle platform maak je snel en makkelijk een selectie in coaches die gespecialiseerd zijn op het thema timemanagement. Coach Circle helpt jou bij het vinden van een coach die jou helpt om beter met je tijd om te gaan.

ONZE COACHES

Met zijn allen coachen we. Ieder op een eigen vakgebied maar allemaal met hetzelfde doel. Ervoor zorgen dat hét fundament gelegd wordt voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

WAARDEVOLLE ERVARINGEN

Van mensen die inmiddels gebruik gemaakt hebben van het Coach Circle platform:
Mijn coachtraject heb ik ervaren als professioneel maar met een warme deken. Voor mij is het boven verwachting nuttig geweest. - Deborah
Tijdens mijn coachtraject wist mijn coach de juiste vragen te stellen en op de juiste momenten door te vragen. Dit heeft mij aan het denken gezet en mijn ogen geopend. Waar ik soms enorme vragen had, wist mijn coach met de juiste vragen en methodieken antwoord te geven of zelfs mij zelf het antwoord te laten geven. Ik heb ervaren dat elke sessie leerzaam was of voldoening gaf. Daarnaast heb ik handvatten gekregen die ik nu en in de toekomst kan blijven gebruiken. Hierdoor heb ik er niet alleen op de korte termijn wat aan, maar ook op de lange termijn. En ik denk dat dit het belangrijkste is, dat je coach je een stap verder helpt, maar je het uiteindelijk op eigen kracht kunt doen. - Manon
Ik heb prettige sessies gehad die ook een daadwerkelijke uitkomst hadden. Mijn coach was in staat om tot de kern te komen. Coaching heeft mij goed geholpen om uit mijn comfortzone te komen en ook handvatten te krijgen om in het dagelijkse leven onderdelen te verbeteren. - Jeroen
 

Altijd persoonlijke begeleiding beschikbaar

Kies voor een (gratis) telefonische intake, verhelder je coachvraag en krijg een nog betere match. Daarnaast staan wij altijd voor je klaar om vragen persoonlijk te beantwoorden.

Bel ons op 085 301 39 22
Vandaag tot 17:30
Stuur ons een bericht
Ga naar het contactformulier
Een moment ogenblik a.u.b...