Inloggen
Beoordeeld met een 9.5
Perfectionisme betekenis en symptomen | Perfectionisme overwinnen?

Wat is perfectionisme?

Is perfectionisme een gave of een valkuil? Een lastige vraag want het heeft een beetje van beide. Perfectionisme zorgt ervoor dat je kwaliteit levert en dat is fijn, echter ten koste van wat en waarvoor? Perfectionisme levert op de lange termijn veel klachten op en kan emotionele, fysieke en/of psychische klachten geven. Perfectie bestaat nu eenmaal niet. 

Herken jij je in onderstaande punten?

  • Je stelt ‘te’ hoge kwaliteitseisen, ook voor minder belangrijke zaken;
  • Je hebt een sterke drang naar controle;
  • Je bent erg kritisch over jezelf en over anderen;
  • Erg gefocust op details;
  • Voortdurend bezig zijn met fouten van anderen of jezelf;
  • Kwaliteit willen leveren waar niemand anders op zit te wachten.

Bovenstaande zijn de meest voorkomende symptomen van perfectionisme. Heb jij het gevoel hier last van te hebben en krijg je hierdoor stressklachten? Coaching kan je helpen om perfectionisme los te laten! 

“Perfect is the enemy of done!”

Perfectionisme aanpakken?

Perfectionisme is aan te pakken gelukkig! Voor niemand is de term perfectie of fouten gelijk omdat dit samenhangt met je wereldbeeld. Besef dat het wereldbeeld bepaald wordt door opvoeding, omgeving, cultuur en normen en waarden. Gedachten komen voort uit jouw wereldbeeld en het goede nieuws is dat je gedachten kunt beïnvloeden. Dit in tegenstelling tot de wereld om je heen. Zodra perfectionisten gaan inzien dat niet alles in het leven te beïnvloeden en/of te controleren is wordt het makkelijker om ermee om te gaan. Het heeft geen zin om je focus te leggen op zaken die je niet kunt beïnvloeden. En in veel gevallen zullen anderen een heel andere waarde hechten aan details.

 


 

Coaching helpt om perfectionisme te overwinnen!

Coaching kan je helpen perfectionisme te overwinnen. Het vinden van een goede coach kan echter lastig zijn. Waar moet je op letten en waar moet jij je zoektocht beginnen? Coach Circle helpt jou bij het vinden van een coach die jou helpt om beter met je perfectionisme om te gaan.

 

Stap 1

Ontdek onze coaches en verfijn je zoekopdracht met behulp van de filtermogelijkheden in het scherm.

Stap 2

Bekijk het coachprofiel en plan gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek met de coach die bij jouw wensen past.

Stap 3

Start jouw coachingstraject om hét fundament te leggen voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

WAARDEVOLLE ERVARINGEN

Van mensen die inmiddels gebruik gemaakt hebben van het Coach Circle platform:
Ik heb prettige sessies gehad die ook een daadwerkelijke uitkomst hadden. Mijn coach was in staat om tot de kern te komen. Coaching heeft mij goed geholpen om uit mijn comfortzone te komen en ook handvatten te krijgen om in het dagelijkse leven onderdelen te verbeteren. - Jeroen
Mijn coachtraject heb ik ervaren als professioneel maar met een warme deken. Voor mij is het boven verwachting nuttig geweest. - Deborah
Tijdens mijn coachtraject wist mijn coach de juiste vragen te stellen en op de juiste momenten door te vragen. Dit heeft mij aan het denken gezet en mijn ogen geopend. Waar ik soms enorme vragen had, wist mijn coach met de juiste vragen en methodieken antwoord te geven of zelfs mij zelf het antwoord te laten geven. Ik heb ervaren dat elke sessie leerzaam was of voldoening gaf. Daarnaast heb ik handvatten gekregen die ik nu en in de toekomst kan blijven gebruiken. Hierdoor heb ik er niet alleen op de korte termijn wat aan, maar ook op de lange termijn. En ik denk dat dit het belangrijkste is, dat je coach je een stap verder helpt, maar je het uiteindelijk op eigen kracht kunt doen. - Manon
 

Altijd persoonlijke begeleiding beschikbaar

Kies voor een (gratis) telefonische intake, verhelder je coachvraag en krijg een nog betere match. Daarnaast staan wij altijd voor je klaar om vragen persoonlijk te beantwoorden.

Bel ons op 085 301 39 22
Vandaag tot 17:30
Stuur ons een bericht
Ga naar het contactformulier
Een moment ogenblik a.u.b...