Inloggen
Beoordeeld met een 9.5
Werk en privé balans verbeteren

Definitie van werk en privé balans

Balans is een antwoord op veel van onze problemen. We willen maximaal presteren op alle gebieden die belangrijk voor ons zijn: carrière, een fijne relatie, gezond eten, sporten, persoonlijke ontwikkeling, kinderen die goed presteren en het liefst gaan we minimaal 2x per jaar met vakantie. Vaak vragen we onszelf af of we leven om te werken of juist werken om te leven. Een goede vraag waarop het antwoord best lastig is terwijl het eigenlijk ook heel simpel kan zijn: ‘werk dat goed samengaat met je privéleven en handig aansluit op de tijd die je vrij bent’

Hoe herken je een verstoorde werk privé balans?

Het is belangrijk om voor jezelf goed in te houden hoe je energie balans tussen werk en privé verdeeld is. Ongemerkt kan deze namelijk doorslaan terwijl je het niet door hebt. Een aantal kenmerken die wijzen op een verstoorde werk privé balans zijn:

 • Je slaapt minder;
 • Je werkt harder (ook in weekend en avond) maar presteert minder;
 • Je humeur is slecht;
 • Je haalt minder energie uit je werk;
 • Het is lastiger om in slaap te komen en je slaapt minder over het algemeen;
 • Je werkt regelmatig tien uur per dag;
 • De stapel werk wordt maar niet kleiner.

De voordelen van een goede werk privé balans

Je brein presteert beter als het tussentijds de ruimte krijgt om zich op te laden. Hierdoor blijf je scherp en kun je beter focussen, waardoor je effectiever gaat werken. Maar nog belangrijker is het positieve effect op je gezondheid. 
Kortom: met een goede balans tussen inspanning en ontspanning haal jij zoveel mogelijk uit jezelf zonder dat je overbelast raakt!

“Taking time to live life, will only inspire your work”

Tips voor het verbeteren van je energiebalans

Er is goed nieuws! Gelukkig is er genoeg te doen om je balans intact te houden of te herstellen. Hieronder staan een aantal tips die jou hierbij helpen. Start er vandaag nog mee om je direct beter te voelen en meer uit jezelf te halen.

 • Stel de juiste prioriteiten door eens goed na te denken waar jij je tijd aan wilt besteden en kom uit ‘de waan van de dag’;
 • Zet jezelf op nummer 1;
 • Ken je bioritme en werk op de momenten dat jij de meeste energie hebt;
 • Schakel hulp in door te delegeren en leg verantwoordelijkheid terug in plaats van werk over te nemen en/of alles zelf te willen doen;
 • Laat minder belangrijke zaken vallen;
 • Plan ook de leuke ontspanningsmomenten in je agenda, zo vergeet je ze niet;
 • Mindfulness en yoga helpen als rustmoment;
 • Besteed minder vrije tijd achter de buis en surf minder op het internet;
 • Besteed meer tijd aan waardevolle relaties.

Bedenk hierbij goed dat balans een vaardigheid is die je kunt leren. Werk er stap voor stap aan en plan momenten in voor jezelf om opnieuw de balans op te maken en bij te sturen waar nodig. Voelt het nog goed? Maak dan werk van de volgende stap want daar heb je de energie weer voor. 

Hoe kan coaching je helpen bij het verbeteren van je werk en privé balans?

Zelfstandig de balans terugvinden tussen werk en privé kan lastig zijn. Een coach kan jou helpen om je balans weer te herstellen. Een coach helpt jou bewust te maken van wat jij belangrijk vindt en waar je tijd en energie in wilt stoppen maar begeleidt jou ook om de bovenstaande tips in praktijk te brengen. Een goede stok achter de deur om het hierna zelf te kunnen blijven balanceren! 

Vind hier coaches die gespecialiseerd zijn in het onderwerp werk en privé balans

Plan vrijblijvend iets in met een van onze coaches en ontdek wat zij voor jou kunnen betekenen.

ONZE COACHES

Met zijn allen coachen we. Ieder op een eigen vakgebied maar allemaal met hetzelfde doel. Ervoor zorgen dat hét fundament gelegd wordt voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

Altijd persoonlijke begeleiding beschikbaar

Kies voor een (gratis) telefonische intake, verhelder je coachvraag en krijg een nog betere match. Daarnaast staan wij altijd voor je klaar om vragen persoonlijk te beantwoorden.

Bel ons op 085 301 39 22
Vandaag tot 17:30
Stuur ons een bericht
Ga naar het contactformulier
Een moment ogenblik a.u.b...