Inloggen
Beoordeeld met een 9.5

Wat is stress?

Stress kan gezien worden als een natuurlijke reactie van het lichaam. Het stamt af van de oertijd waar ons lichaam en bewustzijn ons signaal gaf of we in bepaalde levens dreigende situaties moesten vechten of vluchten. 

Tegenwoordig leven we met compleet andere bedreigingen waarvan we fysiek niet kunnen vluchten of juist vechten. Deze reactie van stress wordt vaak bepaald door deadlines, hoge werkdruk, vervelende relaties of onze eigen gedachtes. Doordat het lichamelijk reageren niet mogelijk is blijft de stress in het lichaam zitten. Dit kan zich uiten in allerlei lichamelijk klachten zoals een burn-out, hoofdpijn een depressie of zelfs klachten aan het hart. Het is dan ook voor je eigen gezondheid belangrijk je stress te verminderen. 

Wanneer stress een probleem wordt

Dr. B. Selye staat bekend om zijn levenswerk: een 10-jarig lang onderzoek naar het fenomeen 'stress'. In zijn levenswerk omschrijft hij stress als oorzaak van vele lichamelijke klachten. Ook bewijst hij dat niet de stress, maar juist het gebrek aan juist omgaan met stress de veroorzaker van alle problemen is. 

Om antwoord te geven op de vraag 'hoe kan je stress verminderen' zul je dus eerst moeten weten hoe je lichaam precies de stress opbouwt. Dit wordt gedaan in 3 opeenvolgende fases waarbij het lichaam begint met een alarmerende fase waarin de vecht of vlucht modus actief wordt. Hierna komt de weerstand fase waar het lichaam de eerste alarmerende fase tegen gaat werken. Hier gaat het dan ook vaak mis waarna men terecht komt in de uitputtingsfase. Hier heeft de stress te lang in het lichaam gezeten waardoor deze uitgeput is geraakt en richting of zelfs in een burn-out terecht komt.

Het is dus erg belangrijk je stress op tijd aan te pakken en je stress te verminderen om deze uitputtingsfase te voorkomen. Het komt vaak voor dat de symptomen voor de uitputtingsfase niet duidelijk genoeg zijn waardoor de burn-out als een nog hardere klap binnenkomt. 

“It’s not stress that kills us. It’s our reaction to it.” Dr. B. Selye

Stress verminderen door middel van coaching stress reductie 

Ervaar jij stress of wil je graag weten hoe je het best je stress kunt verminderen? Door middel van coaching voor stress reductie leer je niet alleen hoe je je stress kunt verminderen, maar ook hoe je je stress de volgende keer kunt aanpakken. 

Dankzij coaching voor stress reductie pak je samen met je coach de kern van de stress bron aan. Hoe ga jij om met stress en hoe zou je goed om kunnen gaan met stress? Dit alles met doel je stress te verminderen en toekomstige stress situaties met beide handen aan te pakken. 

Plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze coaches binnen het coachingsplatform. Selecteer 'Stress coaching' en bekijk ons aanbod van coaches die perfect bij jouw situatie passen!

ONZE COACHES

Met zijn allen coachen we. Ieder op een eigen vakgebied maar allemaal met hetzelfde doel. Ervoor zorgen dat hét fundament gelegd wordt voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

Altijd persoonlijke begeleiding beschikbaar

Kies voor een (gratis) telefonische intake, verhelder je coachvraag en krijg een nog betere match. Daarnaast staan wij altijd voor je klaar om vragen persoonlijk te beantwoorden.

Bel ons op 085 301 39 22
Vandaag tot 17:30
Stuur ons een bericht
Ga naar het contactformulier
Een moment ogenblik a.u.b...