Inloggen
Beoordeeld met een 9.5
Succesvol samenwerken | Wat is het en hoe zorg je voor een effectieve samenwerking?

Wat is samenwerken?

Samenwerken is belangrijk voor het goed functioneren van een team. De definitie is het bijdragen aan een gezamenlijk resultaat door een optimale afstemming tussen de eigen kwaliteiten en belangen en die van een groep of collega. 

Iedere medewerker is erbij gebaat om deze competentie goed te ontwikkelen. Belangrijke basisvoorwaarden zijn dat je vriendelijk bent, tactvol en eerlijk. Goed kunnen luisteren en openstaan voor de meningen van anderen helpen je om beter samen te werken. 

Samenwerking binnen teams

Bedrijven bestaan uit een samenwerking tussen afdelingen. Afdelingen bestaan uit verschillende functies met allemaal dezelfde basis, namelijk mensen. Het is dan ook niet gek dat kunnen samenwerken een belangrijke competentie is om te ontwikkelen als je hogerop wilt komen op de maatschappelijke ladder. 

Organisaties worden steeds complexer in een steeds complexer wordende wereld. Samenwerken wordt door deze verandering alleen maar belangrijker. Daarnaast krijgen mensen steeds meer behoefte aan verbinding en het bieden van toegevoegde waarde in de wereld waardoor samenwerken hoog op de agenda staat. Een team bereikt meer dan een mens alleen!
 

“Perfect is the enemy of done!”

Wat maakt een goede samenwerking binnen teams zo belangrijk?

Een goede samenwerking heeft een positief effect op resultaat. Als werknemers een gezamenlijk nastreven, goed op elkaar afstemmen en elkaar ondersteunen verloopt werk soepeler. Een leidinggevende heeft een belangrijke invloed op de samenwerking binnen een team. 

Samen bereik je meer dan alleen. Effectief samenwerken betekent vaak een groter resultaat en daarmee ook een groter gevoel van voldoening. Een samenwerking betekent meer ideeën en daarmee meer oplossingen. 

Mensen zijn sociale dieren. Het geeft energie om in de buurt te zijn van andere mensen. Wanneer mensen zich comfortabel voelen in een team ervaren ze meer zelfvertrouwen, communiceren ze makkelijker en voelen ze zich meer gewaardeerd en gehoord. 

In een team wordt expertise met elkaar gedeeld waardoor kennis wordt overgedragen en persoonlijke ontwikkeling sneller gaat. 

Kortom; samenwerking is een belangrijke competentie voor mensen om te ontwikkelen omdat ze hier van nature voldoening uit halen, er van leren en meer resultaat uit zichzelf en met elkaar kunnen behalen. 

Tips om de samenwerking in een team te verbeteren

  • Zorg voor een gezamenlijk en realistisch doel en volg de voortgang gezamenlijk;
  • Creëer de juiste omgeving van openheid en vertrouwen zodat mensen zich kwetsbaar durven opstellen;
  • Het visualiseren van ideeën en doelen kan het makkelijker maken om mensen te laten samenwerken;
  • Heb oog voor individuele kwaliteiten;
  • Los problemen samen op in plaats van alleen. Geef mensen de ruimte om met oplossingen te komen, ook de minder brutalen in de groep.

Wat kan een coach en/of trainer betekenen in een succesvolle samenwerking in een team? 

Heb jij het gevoel meer uit je team te kunnen halen? Begrijpen teamleden elkaar niet, zijn er conflicten, onvoldoende veiligheid? Kies dan voor een professionele team coach voor beter samenwerken en communiceren, én om het team een boost te geven zodat het weer optimaal kan presteren. Een professionele teamcoach is neutraal, creëert een veilige omgeving en duidelijk structuur en kan goed luisteren. 

Stap 1

Ontdek onze coaches en verfijn je zoekopdracht met behulp van de filtermogelijkheden in het scherm.

Stap 2

Bekijk het coachprofiel en plan gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek met de coach die bij jouw wensen past.

Stap 3

Start jouw coachingstraject om hét fundament te leggen voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

WAARDEVOLLE ERVARINGEN

Van mensen die inmiddels gebruik gemaakt hebben van het Coach Circle platform:
De afgelopen maanden heb ik de passie, energie en ervaring van Mohammed mogen ervaren bij diverse vraagstukken die ik had met betrekking tot onder meer mijn loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Mohammed is mensgericht en weet door zijn individuele coaching mij inzichten te geven vanuit verschillende (nieuwe) invalshoeken. Dit heeft mij absoluut geholpen bij het maken van mijn keuzes. Elke keer als ik een sessie met Mohammed had gehad, had ik het gevoel dat hij mij daadwerkelijk verder bracht en had ik een plan welke volgende stap ik kon zetten. Regelmatig overtrof hij mijn verwachtingen en had ik een echt ‘WOW gevoel’! Daarnaast heb ik Mohammed ervaren als een open en eerlijk persoon die zegt waar het op staat. Ik ben dan ook enorm blij dat ik het komende jaar een traject heb om mij nog verder te helpen in mijn persoonlijke én loopbaanontwikkeling. Ik kan oprecht zeggen; ‘coaching op maat’ waarbij openheid, eerlijkheid en vertrouwen centraal staan. Willem
Alice is prettig in de omgang, geeft duidelijke uitleg en voorbeelden en luistert goed. Michelle
 

Altijd persoonlijke begeleiding beschikbaar

Kies voor een (gratis) telefonische intake, verhelder je coachvraag en krijg een nog betere match. Daarnaast staan wij altijd voor je klaar om vragen persoonlijk te beantwoorden.

Bel ons op 085 301 39 22
Vandaag tot 17:30
Stuur ons een bericht
Ga naar het contactformulier
Een moment ogenblik a.u.b...