Inloggen
Beoordeeld met een 9.5
Kwaliteit van leven

Definitie van kwaliteit van leven

Hoe definieer je kwaliteit van leven? Een veelgehoorde vraag want er bestaat geen eenduidige definitie voor kwaliteit van leven. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) definieert kwaliteit van leven als volgt:

‘de perceptie van personen van hun plaats in het leven binnen de context van de cultuur en waardesystemen waarin zij leven en in relatie tot hun doelen, verwachtingen, standaarden en zorgen. Het is een breed concept dat op complexe wijze wordt beïnvloed door de lichamelijke gezondheid, psychische toestand, mate van zelfstandigheid, sociale relaties, persoonlijke overtuigingen van de persoon en zijn/haar relatie tot opvallende kenmerken van zijn/haar omgeving’.

Kwaliteit van leven bestaat uit objectieve en subjectieve aspecten. Objectieve aspecten zijn waarneembaar en soms meetbaar, subjectieve aspecten hebben betrekking op ‘het oordeel’ van de persoon over het eigen welzijn. Deze laatste zijn niet voor anderen waar te nemen. 

Hoe meet je kwaliteit van leven en waarom wordt het gemeten?

De wereldgezondheidsorganisatie verdeeld kwaliteit van leven onder in een aantal domeinen:

 • Lichamelijke gezondheid
 • Psychische gezondheid
 • Mate van zelfstandigheid
 • Sociale relaties
 • Omgeving
 • Persoonlijke waarden en overtuigingen

Er zijn verschillende vragenlijsten ontwikkeld om kwaliteit van leven te meten. Voorbeelden van deze meetinstrumenten zijn: de MVI-20, de GSQS, de GARS en de MPQ schaal. 

Kwaliteit van leven wordt vooral gemeten omdat dit interessant is voor bijvoorbeeld zorgverleners en zorgverzekeraars. Zij zijn geïnteresseerd in de toegevoegde waarde van bijvoorbeeld technologie in de gezondheidszorg en de mate waarin deze positief bijdraagt aan de kwaliteit van leven. 

Wat kun je zelf uit bovenstaande ‘domeinen’ halen om je kwaliteit van leven de verbeteren? Dit zijn de pijlers om je op te richten voor het verbeteren van je kwaliteit van leven!

 

Marcus Aurelius “Het geluk van het leven hangt af van de kwaliteit van je gedachten”

Tips voor het verbeteren van je kwaliteit van leven

Als we naar de eerder genoemde domeinen kijken kunnen we deze eigenlijk onderverdelen in het fysieke, psychische en sociale domein. Dit zijn net de zaken waar jij aandacht aan kunt gaan besteden. 

 • Weet wat je belangrijk vindt en waar je blij van wordt;
 • Zorg goed voor jezelf door voldoende te bewegen en gezond te eten;
 • Neem op tijd rust om te herstellen van je drukke bestaan;
 • Spendeer veel tijd met je sociale contacten want dit geeft energie;
 • Kom zoveel mogelijk in de buitenlucht;
 • Adem bewust en zorg voor een goede balans tussen lichaam en geest;
 • Ben je bewust van je eigen cirkel van invloed en laat dingen los waar je geen invloed op hebt. Kun je iets veranderen? Of zul je het moeten accepteren;

 • Mindset is belangrijk: focus op positiviteit en neem afscheid van dingen en mensen die je energie kosten;
 • Omring je met dingen die echt mooi vindt;
 • Werk aan iets dat je echt leuk vindt;
 • Meditatie en yoga kunnen helpen bij het vergroten van je kwaliteit van leven.

En het meest belangrijk: zoek altijd naar leuker, makkelijker, kwalitatiever en effectiever. Simpele veranderingen zorgen vaak voor een enorme upgrade (zoals minder zeuren en bezig zijn met het positieve). 

Hoe kan coaching je helpen bij het verbeteren van je kwaliteit van leven?

Lukt het je niet om bovenstaande zelfstandig in de praktijk te brengen? Een coach helpt jou stap voor stap door dit proces heen. Op Coach Circle maak jij makkelijk een selectie in coaches die gespecialiseerd zijn in het thema kwaliteit van leven. 
 

Vind hier coaches die gespecialiseerd zijn in het onderwerp kwaliteit van leven

Plan vrijblijvend iets in met een van onze coaches en ontdek wat zij voor jou kunnen betekenen.

ONZE COACHES

Met zijn allen coachen we. Ieder op een eigen vakgebied maar allemaal met hetzelfde doel. Ervoor zorgen dat hét fundament gelegd wordt voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

Altijd persoonlijke begeleiding beschikbaar

Kies voor een (gratis) telefonische intake, verhelder je coachvraag en krijg een nog betere match. Daarnaast staan wij altijd voor je klaar om vragen persoonlijk te beantwoorden.

Bel ons op 085 301 39 22
Vandaag tot 17:30
Stuur ons een bericht
Ga naar het contactformulier
Een moment ogenblik a.u.b...