Inloggen
Beoordeeld met een 9.5
HSP | Hooggevoelig | Hoogsensitief

Wat is HSP?

Bij het uitleggen over wat HSP (Highly Sensitive Person) eigenlijk is kunnen we niet om Elaine N. Arond (Ph.D.) heen. Zij heeft de term ‘hooggevoeligheid’ bedacht en er verdere bekendheid aan gegeven. Hoogsensitieve personen zijn gevoeliger voor externe prikkels en indrukken en komen er vaak achter dat ze HSP hebben omdat ze zich anders voelen. 

In Nederland worden de termen hooggevoelig, hoogsensitief en HSP door elkaar gebruikt maar ze betekenen eigenlijk hetzelfde. 

Hoogsensitieve mensen vangen meer prikkels op. Zelfs prikkels waar niet hoogsensitieve mensen zich niet eens bewust van zijn. Harde muziek, mensenmassa’s, sirenes, felle lichten, chaos in winkels en vreemde geuren kunnen een heftige reactie opleveren voor mensen met HSP. Omdat iemand met HSP meer prikkels moet verwerken duurt het vaak ook langer voordat deze prikkels verwerkt zijn. Gevolg is dat ze wat vaker me-time nodig hebben om bij te komen. 

Ongeveer 15% tot 20% van de bevolking in Nederland heeft HSP. Naar alle waarschijnlijkheid is het erfelijk en komt het evenveel voor bij vrouwen als bij mannen.  

HSP kenmerken, HSP symptomen of kenmerken van hoogsensitiviteit

Hieronder een opsomming van veel voorkomende kenmerken en symptomen van HSP.

 • Iemand met HSP neemt veel details waar;
 • Voor een HSP’er is het lastig om grenzen aan te geven.
 • Iemand met HSP voelt goed sfeer aan binnen een groep;
 • Over het algemeen komt een HSP’er tot rust in de natuur;
 • Iemand met HSP is gericht op anderen en hun behoeften;
 • Vaak voelt iemand met HSP zich niet begrepen door anderen;
 • Iemand met HSP vindt contact één-op-één vaak prettiger dan in een groepsverband;
 • Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch;
 • Iemand met HSP heeft een bovengemiddelde drang naar een dieperliggende connectie met anderen;
 • HSP’ers handelen gewetensvol. 
   

 

“Als het voelt alsof je niet past in deze wereld, weet dan dat het is omdat je hier bent om te helpen bij het creëren van een nieuwe”

Verschillende types HSP

HSP wordt over het algemeen onderverdeeld in 4 ‘types’. Onderliggend hieraan is het een onderscheid op introversie, extraversie en de mate waarin je op zoek gaat naar prikkels of ze juist vermijdt. 

 • HSP type 1: Introverte rustzoeker

Over het algemeen wat introverte types die graag alleen of met een klein gezelschap samen zijn in plaats van in groepsverband. Is gek op rust, regelmaat en structuur. Vaak geïnteresseerd in ‘zingeving’ en veel bezig met eigen gedachten, emoties en ideeën. 

 • HSP type 2: Extraverte rustzoeker

Vaak zet dit type de ander centraal en is graag in contact met anderen. Dit is een lastige combinatie met de innerlijke behoefte naar rust, regelmaat en structuur. Voor dit type HSP’er is het belangrijk om eigen grenzen te bewaken en op tijd me-time in te plannen. 

 • HSP type 3: Introverte sensationseeker

Erg op zoek naar diversiteit en afwisseling. Vaak wordt er uitdaging gezocht in een vorm die alleen of één-op-één kan worden uitgevoerd zoals kunst, zingeving, dromen of lezen. 

 • HSP type 4: Extraverte sensationseeker

Dit type HSP kenmerkt zich door veel met anderen en druk, druk en druk zijn. Druk met allerlei activiteiten en verschillende mensen. Aandachtspunt ook bij dit HSP type is grenzen aangeven. Iemand die hoogsensitief is krijgt namelijk altijd een punt waarop rust pakken noodzakelijk is om prikkels te verwerken. Dit is minder belangrijk voor een niet HSP’er. Het is belangrijk voor dit type om bewust stil te staan bij de eigen behoefte. 

Wat kan een HSP coach voor jou betekenen?

In de moderne maatschappij ligt de nadruk vooral op verstand en ratio, hierdoor voelt een HSP’er zich al snel vreemd of raar. Hoogsensitiviteit kan sterk van invloed zijn op je carrière of in relaties. Een HSP coach kan jou helpen om de eigenschappen die erbij komen kijken te omarmen en ze juist in te zetten als kwaliteiten! 

Vind online een HSP coach op Coach Circle

HSP coaching helpt jou beter omgaan met hoogsensitiviteit zodat jij weer lekker n je vel komt te zitten! Via het Coach Circle platform maak je snel en makkelijk een selectie in coaches die gespecialiseerd zijn op het thema HSP. Coach Circle helpt jou bij het vinden van een coach die jou helpt om beter met je hoogsensitiviteit om te gaan.
 

 

Vind hier coaches die gespecialiseerd zijn in het thema HSP

Plan vrijblijvend iets in met een van onze coaches en ontdek wat zij voor jou kunnen betekenen.

ONZE COACHES

Met zijn allen coachen we. Ieder op een eigen vakgebied maar allemaal met hetzelfde doel. Ervoor zorgen dat hét fundament gelegd wordt voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

WAARDEVOLLE ERVARINGEN

Van mensen die inmiddels gebruik gemaakt hebben van het Coach Circle platform:
Alice is prettig in de omgang, geeft duidelijke uitleg en voorbeelden en luistert goed. Michelle
De afgelopen maanden heb ik de passie, energie en ervaring van Mohammed mogen ervaren bij diverse vraagstukken die ik had met betrekking tot onder meer mijn loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Mohammed is mensgericht en weet door zijn individuele coaching mij inzichten te geven vanuit verschillende (nieuwe) invalshoeken. Dit heeft mij absoluut geholpen bij het maken van mijn keuzes. Elke keer als ik een sessie met Mohammed had gehad, had ik het gevoel dat hij mij daadwerkelijk verder bracht en had ik een plan welke volgende stap ik kon zetten. Regelmatig overtrof hij mijn verwachtingen en had ik een echt ‘WOW gevoel’! Daarnaast heb ik Mohammed ervaren als een open en eerlijk persoon die zegt waar het op staat. Ik ben dan ook enorm blij dat ik het komende jaar een traject heb om mij nog verder te helpen in mijn persoonlijke én loopbaanontwikkeling. Ik kan oprecht zeggen; ‘coaching op maat’ waarbij openheid, eerlijkheid en vertrouwen centraal staan. Willem
Ik heb prettige sessies gehad die ook een daadwerkelijke uitkomst hadden. Mijn coach was in staat om tot de kern te komen. Coaching heeft mij goed geholpen om uit mijn comfortzone te komen en ook handvatten te krijgen om in het dagelijkse leven onderdelen te verbeteren. - Jeroen
Het traject/de training sloot aan op de behoefte, door het gebruik van een actrice kwamen we tot nieuwe inzichten in het effect van onze manier van communiceren. Melanja
Mijn coachtraject heb ik ervaren als professioneel maar met een warme deken. Voor mij is het boven verwachting nuttig geweest. - Deborah
 

Altijd persoonlijke begeleiding beschikbaar

Kies voor een (gratis) telefonische intake, verhelder je coachvraag en krijg een nog betere match. Daarnaast staan wij altijd voor je klaar om vragen persoonlijk te beantwoorden.

Bel ons op 085 301 39 22
Vandaag tot 17:30
Stuur ons een bericht
Ga naar het contactformulier
Een moment ogenblik a.u.b...