Inloggen
Beoordeeld met een 9.5

De toekomst van coaching en het coach beroep

Een coach begeleidt individuen en/of groepen bij het behalen van doelen. Dit kunnen erg uiteenlopende doelen zijn op persoonlijk en professioneel vlak. Vandaar ook dat er zoveel verschillende soorten coaches zijn: life coaches, business coaches, vitaliteitscoaches, executive coaches en zo kan ik nog wel even doorgaan! Er is duidelijk een groeiende behoefte aan coaches door trends in de maatschappij zoals:

  • Toenemende snelheid van veranderingen;
  • Toename op druk (kwantitatief) zoals targets, performance en rendement;
  • Toenemende mobiliteit van arbeid;
  • Individualisering: eigen verantwoordelijkheid voor leven en werk;
  • Toenemende complexiteit in taken en verantwoordelijkheden.

De behoefte aan coaching is gestegen en daar spelen veel professionals door coach te worden. De verwachting is dat de coaching branche alleen maar verder gaat groeien. Iedereen kan in principe coach worden maar de markt krijgt steeds meer behoefte aan kwaliteit. Zorg er daarom voor dat je kunt voldoen aan deze toenemende vraag naar kwaliteit als je besluit coach te worden Dit kun je doen door jezelf goed op te leiden, beroepsgenoten op te zoeken en jezelf te blijven ontwikkelen door bijvoorbeeld zelf naar een coach te gaan!

Onderscheid jezelf als coach

Het is belangrijk om je te onderscheiden als coach. Er zijn verschillende methoden om jezelf te onderscheiden:

  • Kies een specialisme als je coach wordt;
  • Onderscheid je door goed vindbaar te zijn voor je doelgroep (op internet);
  • Blijf jezelf ontwikkelen door zelf een coach te nemen of je verder bij te scholen als je al een opleiding afgerond hebt;
  • Zorg dat ervaringen van coachees die je geholpen hebt online zichtbaar zijn voor potentiële cliënten. Dit geeft vertrouwen waardoor potentiële klanten sneller voor jou zullen kiezen;
  • Zorg voor een certificering zoals het Europese keurmerk voor beroepscoaches EIA. Daarmee bewijs je jouw kwaliteit en professionaliteit. 

Om professioneel over te komen is het belangrijk om het resultaat van je coachingstrajecten goed in kaart brengt door middel van het meten van gedragsverandering. Een bekende methode die gebruikt wordt door gecertificeerde NOBCO coaches is de coaching monitor. 

 

Michael Jordan “A coach is someone that sees beyond your limits and guides you to greatness”

Hoe word je coach? 

Het beroep coach is geen beschermd beroep. Je hoeft dus niet aan bepaalde voorwaarden te voldoen om coach te worden. In principe kun je meteen beginnen met coachen. Toch raden wij je aan om eerst een goede coach opleiding te volgen. Niet alleen om je coachees beter te kunnen helpen maar ook om mee te kunnen gaan in de kwaliteitsvraag van de markt. Het is de investering meer dan waard! 

Het internet biedt steeds meer transparantie in kwaliteit van coaches door middel van filtermogelijkheden op certificering en reviews waarop coachees hun keuze baseren voor een coach die bij ze past! 
 

Hoe vind je de juiste opleiding om coach te worden?

Er zijn een aantal zaken belangrijk bij het zoeken van een coachopleiding. Let op inhoud, duur en certificatie/accreditatie.

  • Inhoud: 

er zijn verschillende gradaties in opleidingen. het is belangrijk dat je met de basis begint (meestal practitioner level) om daarna pas verder te gaan met bijvoorbeeld een master practitioner level. Als je al enkele jaren coaching ervaring hebt zou je ook kunnen instromen in master practitioner level. Sowieso is het erg belangrijk dat een opleiding theorie ook meteen in de praktijk brengt. Let dus op het aantal praktijkuren met echte coachees (geen medestudenten). Zorg daarnaast dat je supervisie (begeleiding) krijgt van je opleider en niet van medestudenten. 

  • Duur:

De duur en het aantal contact/lesuren per opleiding kunnen sterk verschillen. Vraag goed door naar hoeveel tijd voor welk onderdeel besteed wordt en let hier vooral op de praktijk onderdelen. Coaching leer je nu eenmaal niet uit een boekje! 

  • Certificatie/accreditatie:

Er is ontzettend veel aanbod van coachopleidingen die lang niet allemaal geaccrediteerd zijn. Zeker als jij zelfstandig coach wilt worden en hier je boterham mee wilt gaan verdienen is het belangrijk een opleiding te kiezen die geaccrediteerd is door een organisatie zoals de NOBCO (De Nederlandse Orde van Beroepscoaches). Verder is de NOLOC een bekende beroepsorganisatie voor loopbaancoaches. 


Kan ik rondkomen als zelfstandig coach en hoe kom ik aan klanten?

Het is zeker mogelijk om goed rond te komen als zelfstandig coach. Wel is het belangrijk dat jij je onderscheid als coach en dat je goed vindbaar bent voor je doelgroep.

Coach Circle helpt jou hiermee omdat we heel goed beseffen dat iedere professional zijn eigen expertise heeft. Kijk bij onze memberships voor alle mogelijkheden. Laat het binnenhalen van klanten en het organiseren van je coachpraktijk aan ons over, zodat jij ruimte overhoudt voor waar jij energie van krijgt; het coachen van mensen! 


Nog niet overtuigd om coach te worden?

Misschien is het een idee om zelf een coach in te schakelen om samen te achterhalen wat het nu is dat jij wil, wat het nu is waar jij blij van wordt, waar jij energie van krijgt. Zo kunnen jullie samen het vak van coach onder de loep nemen. Misschien ontdek je nog wel een veel betere match met een functie die beter bij jouw kennis, ervaring en persoonlijkheid past. Bovendien is dit natuurlijk een uitstekende manier om een kijkje in de keuken van een coach te nemen.

Ontdek de Coach Circle coaches hier

Plan vrijblijvend iets in met een van onze coaches en ontdek wat zij voor jou kunnen betekenen.

ONZE COACHES

Met zijn allen coachen we. Ieder op een eigen vakgebied maar allemaal met hetzelfde doel. Ervoor zorgen dat hét fundament gelegd wordt voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.

Altijd persoonlijke begeleiding beschikbaar

Kies voor een (gratis) telefonische intake, verhelder je coachvraag en krijg een nog betere match. Daarnaast staan wij altijd voor je klaar om vragen persoonlijk te beantwoorden.

Bel ons op 085 301 39 22
Vandaag tot 17:30
Stuur ons een bericht
Ga naar het contactformulier
Een moment ogenblik a.u.b...